Translate

2025. február 8., szombat

Köleskrém

Egyik legnagyobb családi kedvencünk a "nemtojáskrém", kölesből. Eredetileg a Vegánblog arányait használtam, de az az igazság, hogy arra már nem emlékszem, sőt arányokat sem szoktam tartani, mert legtöbbször főzök egy nagyadag kölest, és különböző cuccokat csinálok belőle. Természetesen mindegyik teljesen más, így észre sem vesszük, hogy "ugyanazt" esszük. 

ez egy régebbi kép

Ha nem használtál még kölest, és nincsenek információid, vagy vannak, de idegenkedsz, mert azt hallottad, fura mellékíze van, akkor fontos tudnod valamit. NINCS FURA MELLÉKÍZE, ha megfelelően kezeled.
Egyszerűen alaposan meg kell mosni. Ugyani a kölesnek magas a szaponintartalma, ezért, ha nincs jól megmosva, kicsit kesernyés, szapanízű lehet. Beleszoktam tenni egy sűrű szűróbe és folyóvíz alatt jó alaposan megmosom. Nem csak sós kencéket szoktam belőle csinálni (pl. ezt), hanem édességekett is (pl. ezt), és egyik finomabb, mint a másik, hidd el.

Ami még fontos, hogy hogy ha valami krémes, egynemű cuccot akarsz belőle, akkor háromszoros mennyiségű vízben főzd meg. 

Ahogyan ezt a mait csináltam:
  • 1 bögrényi főtt köleshez 
  • szórtam fehérborsot, 
  • nyomtam mustárt (1,5-2 evőkanálnyit), 
  • majonézt (nem tudom a mennyiséget, mondjuk 4-5 evőkanálnyit), 
  • fekete sót (a kénes íz miatt, de nélküle is jó, azzal a sóval, amit használsz)
  • sörélesztőpelyhet (4-5 evőkanálnyit)
  • és volt egy pici darab lilahagyma, meg egy kisdarab póréhagyma, ezeket nagyon picire kockáztam, és
  • beletettem egy szórásnyu kurkumát, hogy szép színe legyen, persze, nélküle is teljesen jó, csak "sápadtabb).
Mindezeket összekevertem. Meg szoktam kóstolni és ha nem elég krémes, teszek még majonézt, és a többi ízesítőből is teszek, ha szükséges. 
Legjobb előző nap megcsinálni, hogy összeálljanak az ízek, de mi azonnal is szoktuk enni.




Nincsenek megjegyzések: