Ez a bejegyzés az árválkodó másik blogom, a maradékkommmandó bejegyzése is lehetne, mivel a tegnapelőtti vacsora maradékából készült a köles körözött.
A tökmagos kence teljesen friss, ezért inkább itt kapott helyet, de ha úrrá leszek a lustaságomon és még időm is lesz, lehet, írok oda is.
A tökmag kence hozzávalói:
- 15 dkg-nyi hántolt tökmag
- 2 cikk zúzott foghagyma
- 1 evőkanálnyi nyers tökmagolaj (bármilyen olaj)
- só
- víz
Azt szerettem volna, hogy nyers legyen, de a pirult tökmag íze is vonzott, így kompromisszumot kötöttem magammal és a magok kb. egyharmadát pici sóval megpirítottam egy tapadásgátlóval bevont serpenyőben.
Amikor kihűlt a pirított mag, az összeset betettem egy késes aprítóba és összezúztam. Hozzátettem a fokhagymát, az olajat, pici sót és tovább kevertem, időnként egy-két korty vizet hozzáadva, hogy elérje a kenceállagot.
Akinek nincs aprítógépe, kávédarálóval megőrölheti a magokat és egy tálkában villával elvégezheti a kevergetést.
A köles kence hozzávalói:
- 1 bögre párolt köles
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál olívaolaj (bármilyen olaj)
- kevés reszelt vöröshagyma
- 1 kávéskanál összetört köménymag
- 1,5 kávéskanál fűszerpaprika
- kevés bors
- só
- víz
- hagymalevél
Én most tavalyi fagyasztott medvehagyma levelet használtam, de újhagyma, vagy snidling is megteszi természetesen, sőt, el is maradhat, ha épp nincs otthon semmi ilyesmi.
Azért emlegettem a maradék felhasználást, mert nem tisztán kölesből készült, hanem gombás-öldséges párolt kölesből, amit korábban vacsorára főztem.
A hagymalevél kivételével mindent összezúztam az aprítógépben, kevés vizet adtam hozzá a krémállag eléréséhez. A végén villával közékevertem az apróra vágott hagymalevelet.
Sajnos a kencék eleve nem túl fotogének, én meg nem is tudok jó képeket készíteni, de talán a "hangulat" érezhető |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése