Translate

2015. április 25., szombat

Gyors egytálétel

A  22. Blogkóstoló  háziagazdája a Vöröskaktusz blog, a blog írója Bogi, az   ÍZVARÁZS-LAT blogot sorsolta nekem. Nem győztem válogatni, és persze döntésképtelen is voltam, ezért két ételt is megkóstoltam. Az egyik a paprikás krumpli bő lével, ami külön kihívás volt nekem. Mindenképp meg akartam csinálni, mert nagyopn tetszett, de én nem szeretem a paprikás krumplit csak úgy, ha éppencsak szottyos, és nincs bő leve.
Sikerült, és nagyon finom lett. Olyan átmeneti étel a téli és a tavaszi ételek között. Színes is, ízes is.

Paprikás krumpli galuskával és zöldborsóval

Hozzávalók (4 főre):
  • 8 db közepes nagyságú krumpli cikkekre vágva
  • 2 db vöröshagyma finomra aprítva
  • 2 evőkanál étolaj 
  • 2 cikk fokhagyma
  • kevés köménymag
  • őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • 1 nagy marék zöldborsó
  • 15 dkg-nyi  füstölt kolbász
  • 2 pár virsli
  • 1 tojás
  • liszt (2-3 evőkanálnyi)
Nelli tárkonyt is tett bele, de sajnos én azt kifelejtettem, utólag jutott eszembe.

Az olajon sóval pároltam a hagymát, éppúgy, mintha pörköltet csinálnék. Miután belekerült a fokhagyma-köménymag "zúzalék" is, beletettem a felkarikázott kolbászt, és együtt pirítottam. Azután megszórtam fűszerpaprikával, majd közékevertem a krumplit is. 
Pirítottam egy darabig, felöntöttem annyi vízzel, hogy csak egy-egy krumplivég kandikált ki belőle. (Aki az eredeti recept szerinti bő lével szeretné, annak több vízzel kell felöntenie.) Fedő alatt, szép lassan forraltam. 

Amíg a krumpli puhult, megcsináltam a galuskákat. A tojást elkevertem kevés sóval és annyi liszttel, hogy galuskasűrűségű masszát kapjak. 

Mikor a krumpli puha lett, beletettem a kis darabokra (nyolcadokra) vágott virsliket, óvatosan beleszaggattam a galuskákat egy kávéskanállal, rászórtam a tetejére a zöldborsót, lefedtem, és már csak addig főztem, amíg a borsó megpuhult.

Bálint, aki eredetileg óvatosan kezelte a helyzetet (nem szereti, ha galuska van a paprikás krumpliban, nem is szoktam így főzni), végül megenyhült. Azt mondta, tetszik neki, ez nem paprikás krumpli, nem paprikás krumpli galuskával, hanem egy harmadik étel, ami finom.

Köszönjük a finom és gyorsan készülő ebédet, Nelli! :)


2 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon jól néz ki, jó kis laktató, tartalmas étel. :)

Márti írta...

szép is és finom is :) örülök, hogy tetszik!