Translate

2025. január 21., kedd

vegán (nem)vajgaluska

Számomra a legnagyobb kihívás a vegán ételek főzésében a galuskacsinálás. Nagyon jó nokedlit fejlesztettem már pörköltekhez, ragukhoz, de a (nem)vajgaluska eddig váratott magára.

Tegnap végre megcsináltam. Nem mondom, hogy teljesen tökéletes, de majdnem az. Kicsit lágyabb, mint amilyenre szeretném, de nagyon szépen egyben marad és ránézésre is jó (az más kérdés, hogy nem túl formásra szaggattam, de majd legközelebb).


Ahogy készült:
  • 6 evőkanálnyi zabpehelyliszt (én daráltam)
  • 2 evőkanálnyi fehérliszt
  • 3 dkg-nyi vegán margarin
  • 2 evőkanálnyi őrölt aranylenmeg 6 evőkanálnyi vízben zselés állagúra áztatva
  • kevés só
A zabpehelylisztet leöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi, néhány percig hagytam állni, majd átkevertem.


Ezután beáztattam a lenmagkeveréket, ami ilyen állagúvá vált.


Amíg a lenmag ázott, addig belekevertem az ázott zabpehelybe a margarint a sót és a fehérlisztet.


Végül hozzákevertem a lenmagpépet is.


Egy teáskanállal beleszaggattam a már kész levesbe és lassan forraltam pár percig.


Nagyon izgultam, hogy megtartja-e az alakját (azt mondta a férjem, akár galuskák lesznek, akár "lisztlevessé" válik, ő mindenképp szereti), szerencsére, hiába. Aztán meg azon izgultam, mára milyenné válik. Hát, ilyen lett, továbbra is egybenmaradt, úgyhogy nagyon boldog vagyok.


tegnap jobbak voltak a fényviszonyok, ez a kép tetszetősebb, mint a mai (amiben a kanál van)


Nincsenek megjegyzések: