Translate

2025. január 13., hétfő

Lassú tűzön sült fokhagymás gombapástétom

Tavasszal pár napot Rácalmáson töltöttünk a Jankovich Hotelben, ahol az egyik kedvenc reggeli ételünk egy konfitált gombából készült pástétom volt. 
Amikor hazajöttünk, azonnal meg is csináltam, és nagyon szeretjük azóta is, de még ennél is fontosabb, hogy az épp akkoriban zajló ÖkoKamra (a Tudatos Vásárlók Egyesületének szervezésében zajló ÖkoKörök közül az étkezés tematikájú) tagjainak is nagyon ízlett.


Hozzávalók (nem írok arányokat, a képek aapján láthatóak a mennyiségek, ezen felül pedig mindenki a maga ízlésének megfelelőre formálhatja):
  • gomba (barna csierkét szoktam használni)
  • megtisztított fokhagymagerezdek
  • só (nagyszemű sót szoktam használni, de mindegy milyen)
  • vegán margarin
  • bazsalikom
  • oregano
  • bors
  • aszalt paradicsom
A megtisztított gombát vastaganbb szeletekre vágom, beleteszem egy tűtálló tálba, megpakolom megtisztított fokhagyma cikkekkel, teszek rá sót és a tetejére kockázok annyi margarint, amiről azt gondolom, ha elolvad, ellepi majd a szilárd anyagokat.




Bekapcsolom a sütőt 80 fokra és beleteszem a tálat, majd néhány órán át (ez 4-6 órányi idő) benn hagyom a sütőben ezen a hőmérsékleten. Ha esetleg a zsiradék mégsem lepné el a gombát, teszek még rá, hogy a konfitálás valóban "zsír" alatt történjen, ne száradjon ki sem a gomba, sem a fokhagyma.

A konfitálási folyamat vége felé beleteszem a fűszereket és az aszalt paradicsomot, ezt követően felveszem a hőmérsékletet kb. 100 fokra, azért, hogy az esetleges nedvesség még eltűnhessen belőle.

Ezt követően kihűtöm, egy aprítógéppel alaposan összezúzom és hűtőszekrénybe teszem. Miután megdermedt, jól kihabosítom.



Nincsenek megjegyzések: