Translate

2025. január 6., hétfő

Kendermagos, csicseriborsólisztes "laposkeksz"

Azt mondta az uram, süssek lapos kekszet. Nem tudtam elgondolni, hogy a kekszformázási képességeimet latolgatta magában és arra jutott, hogy nyomatékosítania kell a formát, vagy egyszerűen ezzel a jelzős szerkezettel azonosítja, mit is szeretne... Szóval, sütöttem lapos kekszet... Vegán is, CM is, GM is, de a legfontosabb, hogy baromira finom.


Hozzávalók:

• ⅓ bögre kendermag

• ⅓ bögre szezámmag

• ⅓ bögre lenmag

• 2 evőkanál sörélesztőpehely

• 1 teáskanál szárított szurokfű (oregánó)

½ teáskanál fokhagyma por

• ½ teáskanál chili pehely (ebben nem volt)

• ½ teáskanál só

• ⅔ bögre csicseriborsóliszt

• 2 evőkanál olívaolaj

bögre melegvíz (nem forró)

A sütőt 175 fokra (hőlégkeverés) előmelegítem.

A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem, hozzáadom az olajat, azt is elkeverem benne, végül a melegvízzel kézzel összegyúrom. 5-10 percig állni hagyom.



A masszát két sütőpapír között nagyon vékonyra nyújtom (ragacsos, csak így lehet), minél vékonyabb, annál ropogósabbra sül majd. Miután kész a nyújtás, a felső papírt lehúzom, az alsó papírral együtt átemelem a masszát egy tepsibe és egy pizzavágóval tetszőleges formákra darabolom, de az sem baj, ha nem vágjuk át teljesen, mert miután kihűlt, könnyen eltörik a bevágások mentén.
10-12 percre teszem be a sütőbe (függ a vastagságtól), és ha azután még nem elég színes és ropogós, akkor kicsit tovább hagyom, de óvatosnak kell lenni, mert a magvak viszonylag könnyen túlsülnek. A finom, fűszeres illat jól kalauzol.







Nincsenek megjegyzések: