Néhány év kihagyást követően, páran újra bloggerjátékot játszunk, aminek Blogkóstoló a neve, és ez most a 34. forduló.
Nekem az Olgis kipróbált receptjei blogról kellett ételt készítenem. Elég sokat hezitáltam, hiszen iszonyú mennyiségű recept gyűlt össze a blogon az elmúlt 16 évben. Először egy csokis körtelekvárt választottam, de sajnos nem derült ki a körte mennyisége, elrontani meg nem akartam, erre majd rákérdezek a blog írójától. Aztán egy pirított darát akartam csinálni, mert gyerekkoromban imádtam, de végül aztán a húsvét aktualitása miatt egy sós süteményt választottam. A blogon "Gyuri kifli!" néven szerepel.
Ebben az esetben is figyelembe kellett vennem a saját étkezési szokásainkat és muszájságainkat, így a hozzávalókat úgy alakítottam, hogy a vegánok is ehessenek belőle és az én szénhidrátdiétámba is illeszkedjen. Az eredeti receptben 1 kg liszt szerepel, én ennek az adagnak a felét csináltam meg.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (én 70-30% arányban teljes kiőrlésű és finomliszt keveréket használtam
- 0,5 evőkanálnyi só
- 1 teáskanálnyi cukor (ezt a kis mennyiséget átalakítja az élesztő, így cukormentes lesz a sütemény)
- 7 g porélesztő
- 2 evőkanálnyi eritrit (a recept írója forróvízzel feloldott édesítő tablettát használt, úgy saccoltam, ez az édesítőszer mennyiség elegendő lesz ahhoz, hogy a kiflik kissé édeskések legyenek, mint kiderült, jól gondoltam)
- 2,5 dl tej (én saját készítésű mandulatejet használtam, hogy vegán és cukormentes legyen a sütemény)
- 1 dl olvasztott margarin (vegán)
- kb. 8-10 dkg (az az igazság, ezt nem mértem meg, az is lehet, hogy picit több volt) puha margarin (szintén vegán) a tészta lekenéséhez
- a tetejére
- a vegán kiflik esetében egy kevés vízzel elkevert vegán joghurt, (fekete) szezámmag és kb. 5 dkg vegán sajt, reszelve
- a többi estében: egy felvert tojás, szintén fekete szezámmag és kb. 10 dkg trappista sajt, reszelve
ez egy eléggé idétlen fázisfotó lett. ráadásul a fényképezést követően még kentem rá margarint |
Ezt követően cikkenként, a körívtől kezdve feltekertem és kifliket formáztam belőle, lekentem a vizes vegán joghurttal és megszórtam sajttal, illetve szezámmaggal.
Köszönöm, ha leírod a kapcsolatos gondolataidat a megjegyzések közé és köszönöm, ha megosztod ezt a receptet, mert mániám, hogy juttassuk el minél több emberhez, hogy az egészséges, rostdús ételek is lehetnek baromira finomak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése