Előrebocsátom, hogy irtózom a "pestkörnyéki" szotyi megnevezétől, ettől csak a születési helyemen szokásos makuka irritál jobban, úgyhogy maradok a napraforgómag néven emlegetésnél.
Néhány évvel ezelőtt kerestem egy jó állagú és jóízű tejföl alternatívát, akkor bukkantam rá a ZöldElla blogra, ahol találtam ezt a napraforgómag tejfölt. Igazából nem tudom, miért nem "találtam fel" magamtól, mert egy finom, magvakból készülő szendvicskrémet szoktam csinálni és nagy különbség nincs a kettő között.
Az a tapasztalom a növényi tejfölökkel-joghurtokkal, sőt, a vegán sajtokkal is, hogy nem pirulnak megfelelően az ételeken/szendvicseken. Miután ezt a magtejfölt már jó ideje ettük krémlevesekben (volt már, hogy az én húsevő vejem is ezt tette a brokkoli krémlevesbe, pedig volt tejföl is az asztalon), egyéb ételekben, egyszer csak eszembe jutott, hogy ha létezik pirított napraforgómag, miért ne létezhetne pirított napraforgómag tejföl is, és gyorsan kipróbáltam egy rakott krumpli tetején. Mondanom sem kell, fenomenális volt. Azóta nem probléma, hogy finomra pirított tejföl legyen a csőben sült vegáncuccok, vagy a melegszendvicsek tetején.
Nézzétek csak ezeket a szendvicseket (persze, hogy én sütöttem a kenyeret is :D), szerintem nagyon kívánatosak. Finom is volt, ebédre ezt ettem, direkt azért, hogy megmutathassam, milyen szépre meg lehet pirítani a tetejét.
Ezt a kupacot forrólevegős fritőzben sütöttük 200 fokon 5 percig, a lentit alsó-felső sütésen, 200 fokon, kb. 10 percig.
Azt is meg akartam mutatni, hogy milyen finom szaftos marad a pirult rész alatt, ezért mielőtt megettem, három helyen is beledugtam az ujjam, középen direkt úgy, hogy kiszakadjon, látszódjon, hogy kifolyik a belseje.
- 10 dkg hántolt napraforgómag
- víz
- egy nagy csipet só
- kevés (frissen) őrölt feketebors
- 1 teáskanálnyi citromlé (kóstold meg és tegyél hozzá többet, ha savanyú(bb)ra szeretnéd
- 2 gerezdnyi (nekem 3 picike volt) fokhagyma
- 2 evőkanálnyi (extraszűz olíva)olaj
Ahogyan készült:
Az áztatóvizet leöntöttem a magokról és egy szűróben jól átöblítettem azokat, majd alaposan lecsöpögtettem.
Ezt követően az összes hozzávalóval betettem egy turmixgépbe, ráöntöttem annyi vizet, hogy jól ellepje (ezzel lehet szabályozni a "tejföl" sűrűségét, először inkább kevesebbet teszek hozzá és ha úgy ítélem meg, hogy még szükséges, akkor apránként teszek hozzá. Lényeges, hogy teljesen homogénre, krém állagúra tudjuk turmixoljuk. Ne felejtsük el, hogy a citromlét is óvatosan adagoljuk, nehogy túl savanyú legyen.
Szépen megmarad a kenyéren, enyhén "rajzolni" is lehet bele, nem folyik szét. |
8 megjegyzés:
Kipróbáltam én is, magtejföl gulyáskrémmel, sörélesztőpehellyel - meleg szenya, fini lett
nagyon örülök, hogy érdemesnek találtad a kipróbálásra és hogy ízlett is :)
Megcsináltam az édes változatot, a masszá a tettem barnacukrot, vaniliás cukrot, icipici rumaromát. De túl hígra sikerült, ezért lenmag örleménnyel besűrítettem. A két maréknyi napraforgóból végül rengeteg töltelék lett. Leveles tésztába tettem, de a töltelék nagyon vastag lett😃 Képet ide nem tudok csatolni, de nagyon finom lett.
nagyon örülök :) én csináltam narancsos "sajttortát", nagyon finom lett, a maradék krémet kekszmorzsával, kakaóval és mandulatej szürleménnyel gombóccá formáltuk, az is nagyon jó lett
:)
Zseniális ez az ötleted, ezt mindenre fel lehet használni. Fasirtot fogok belőle csinálni holnap. Az édes variációban esetleg meggy nem áztatja nagyon szét?
nem tudom, de ha kipróbáltad, mondd meg légy szíves :)
Nagyon sok készült, eltehetem hűtőbe, fagyaszthatom?
igen, fagyasztható
Megjegyzés küldése