Már nagyon régóta itthon csináljuk a növényi tejeket, „tejszíneket”, de csak a napokban jutott eszembe, hogy
utánajárjak, mások mihez is kezdenek arra alkalmas „masinával”, vagy
anélkül. Szóval, beléptem a FB-on egy
növényitejes csoportba, és ennek az „ömlesztett sajtnak” a képe fogadott, még
aznap meg is csináltam. Nem kell hozzá tejkészítőgép, csak egy kistálka, egy
normál turmixgép és egy lábas a főzéshez. Rózsáné Illés Réka receptje, hidd el, érdemes kipróbálni.
Gyorsan elkészül és rendkívül finom. Azzal együtt, hogy jól kenhető, egy elég
masszív állapotú cucc.
Hozzávalók:
- 10 dkg (1 bögre) zabpehely, itt Fóton a Cziffra Cekkerben beszerezheted
- 5 dkg kesudió
- 3 bögre víz
- 3 evőkanál kukoricakeményítő, én barnarizslisztet használtam
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál sörélesztőpehely, ami el is hagyható, de egyrészt nagyon egészséges, másrészt hozzájárul a sajtos ízhez… itt Fóton a Cziffra Cekkerben beszerezheted
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 teáskanál citromlé vagy ecet
- 4 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj (én kókuszzsírt használtam, mert az a hűtőszekrényben megdermed)
- extrák: folyékony füst; fokhagymapor, kurkuma tetszés szerint, illetve, ha keményebb, kevésbé kenhető, inkább harapható változatot szeretnél, tegyél hozzá 20 gr agar-agart
A kesudiót néhány
órára beáztattam fél bögre vízbe a zabpelyhet pedig a készítés előtt úgy fél
órával másfél bögre vízbe.
Ezt követően a
harmadik bögre vizet, áztatott cuccokat az áztatóvízzel együtt, és a többi hozzávalót
is beleöntöttem a turmixgépbe és
alaposan összeturmixoltam.
A keveréket beleöntöttem
egy lábasba és folytonos kavargatás mellett melegítettem és főztem – az eredeti
leírást idézve - néhány percig, amíg ilyen "rebbenős", összeállós,
ragacsos nem lett, kicsit, mint egy piskótatészta.
Szilikonformákba
töltöttem (persze, ez lehet műanyag, vagy üvegedény vagy egy másik lábas, amit
kicsit kikensz – ellapogattam a tetejét. A konyhában hagytam kihűlni, majd
betettem a hűtőszekrénybe.
Másnap ettük, és
nincs mit tagadni, nagyon megszerettük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése