Tegnap reggel az egyik FB csoportban egy gyönyörű lángos képe fogadott. Épp azon morfondíroztam, rá kellene szánnom magam a sütésre - de utálom az olajban sütést -, amikor Bálint felhívott, hogy este hazajönnek. Szerencsére ez gyorsan eldöntötte a sorsomat, olajban sütés ide, vagy oda...
sajnos, az esti fény miatt sötétek a képek |
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (70% teljes kiőrlésűt és 30% finomlisztet használtam.)
- 3-3,5 dl langyos víz,
- 3 dkg friss élesztő,
- 1 teáskanálnyi cukor (nélküle is felfut az élesztő, csak lassabban, de nyugodtan beleteheted, mert kelesztési folyamat során a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul)
- 1 csapott evőkanál só
- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál olaj + 1 evőkanálnyi olaj a nyújtáshoz
- a sütéshez olaj
- az evéshez tejföl és sajt
Elkészítés:
Fontos: ha reggelire szeretnéd enni, este csináld meg, ha
este szeretnéd enni, akkor reggel csináld meg a tésztát, és a közbülső időben
tartsd hűtőszekrényben!
A vízbe belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a cukrot, és hagytam állni 10 percen át. Egy tálba beleszórtam a liszteket és a sóval elkevertem. Beletettem a tejfölt és hozzáöntöttem a felfutott élesztőt, majd jó alaposan kidagasztottam. Hozzáadtam a 3 kanál olajat és azzal is átdagasztottam. Úgy csináltam az egészet, hogy miután a tészta már jól elvált tál falától, még egy kicsit tovább dagasztottam az olajjal. Ezután lefedtem a tálat és betettem a hűtőszekrénybe, ahol gyönyörűen megkelt.
Sütés előtt kivettem a hűtőszekrényből és hagytam szobahőmérsékleten 30 percet állni.
A tésztát elosztottam annyi felé, ahány lángost akartam sütni (11 darabot csináltam, így kb. 36 g szénhidrát van 1 darabban) és egyesével gombócokat
formáztam. A beolajozott kezeim között kinyújtottam kör alakúra, majd egyesével kisütöttem. Bő olajban sütöttem úgy, hogy felforrósítottam az olajat és amikor beletettem a lángost, csökkentettem a hőmérsékletet, majd a másik oldalnál újra felerősítettem.
Csipesszel szedtem ki az olajból, alaposan lecsöpögtettem, rengeteg papírtörlőre szedtem és még egyesével is leitatgattam óvatosan, a két tenyerem közé fogott papírtörlővel.
Amit tényleg utálok, az az olajszag. Megjöttek Bálinték, és beszélgettünk, közben Debussyt hallgattunk, ezért nem kapcsoltam be a páraelszívót... Hiába az alapos szellőztetés este is kétszer és már ma reggel is, én (legalábbis az agyam...) még mindig érzem... nna, de eccerélünk :D
szeretünk savanyúságot enni hozzá, és persze volt, aki Bálint főzte sört is ivott, de azt nem fényképeztem ide |
nagyon szép levegős lett |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése