Translate

2021. december 29., szerda

Jövőre is lesz karácsony, avagy citromos linzer lekvárral töltve

Írtam a minap, hogy az ünnepek előtt és alatt nem szeretek fényképezni, mert először nem érek rá, utána meg a családommal szemben nem tartom ízlésesnek, hogy várakoztassam őket, ezért ilyenkor fényképezek inkább...

Azt is írtam, hogy ahhoz, hogy mindnyájan ehessünk a sütikből amiket csinálok, két dolgom van mostanában:  a vegánosítás, meg olyan hozzávalók összeválogatása, amelyek nagy része lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz. Ezt átgondoltam és cizelláltam kicsit, mert több feltételnek is kell teljesülnie:
  • legyen finom és
  • legyen omlós, puha, vagy ropogós, amilyenre a jellege alapján számít, aki beleharap
  • ne legyen túl macerás
  • legyen cukormentes és ezzel együtt
  • lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazzon, pluszban
  • legyen vegán.

Nos, ez a linzer puha, kellemesen savanykás, egyszóval, nagyon finom (nem fontos hitetlenkednie a teljes kiőrlésű cuccoktól félőknek, meg kell kóstolni. Számomra a vajas íz hiánya az egyetlen probléma, de épp próbálom felderíteni, hogy kiskereskedelemben hozzájut-e az egyszerű háziasszony egy flakon vajaromához, ha igen, akkor ez a probléma is megszűnik.

Igazából ezt a kekszet itt már megmutattam egyszer, de akkor még csak a vegánság teljesült, most viszont mindnyájan ehet(t)ünk belőle.

Tehát, a hozzávalók:
  • 30 dkg liszt (30% finomliszt, 70% teljes kiőrlésű, én összekeverve tárolom egy nagy üvegedényben),
  • 20 dkg tisztán növényi margarin 
  • 10 dkg cukornak megfelelő mennyiségű édesítő, amit szeretsz használni (én 4 dkg eritrit és 1,5 dkg "negyedannyi" keverékét használtam)
  • 1 nagyobb citrom leve és lereszelt héja (persze, kezeletlen héjú)
A lisztet, zsiradékot, cukrot és a citromhéjat összemorzsoltam, majd a citromlével jól nyújthatóra gyúrtam a tésztát (ha nem elég a citrom leve, egy pici vizet tegyél hozzá).
Vékonyra nyújtottam (3-4 mm), korongokat szaggattam belőle (a felét csillag alakú kiszúróval kilyuggattam és 175 fokon (hőlégkeverés) 7 perc alatt megsütöttem. Nem kell túlsütni, csak szép rózsaszínű legyen az alja.

Miután kihűltek, kettót-kettőt lekvárral összeragasztgattam, a lyukakat egy kicsit meg is "púpoztam", porrá őrölt eritrittel szórtam meg.

abbahagyhatatlan, de muszáj mértéket tartani :D

Aki legörget az aljára, azt megjutalmazom a lekvár leírásával is.
A nyáron a kertből összegyűjtögetett és lefagyasztgatott szederhez vettünk málnát és áfonyát. 
1 kg gyümölcshöz 6 dkg cukornak megfelelő édesítőszert tettünk ("negyedannyi") és 3 dkg pektinta gyümölcsöt felforraltuk, hozzáadtuk az édesítőszerrel elkevert pektint, adtunk hozzá citromlevet, ezekkel főzzük még 5-10 percig. 

2 megjegyzés:

Unknown írta...

A teljes kiörlèsű lisztet ki lehet vàltani zabliszttel?

Márti írta...

inkább zabpehyelyliszttel