Translate

2019. január 20., vasárnap

Télies piskótatekercs, ami könnyed, és inkább savanykás, mint édes


Nos, amikor a kövérség kezdi megbosszulni önmagát, a kövér meg mégis édességre vágyik, akkor elkezd gondolkodni az ember, hogy mi a fenét találjon ki.
Aztán ezt találja ki.
Finom, nem túl édes (lehet persze édesebbre is csinálni, de ez így is nagyon finom), és belekerültek a kamrában hetek óta kallódó birsek is.

Először a lekvárt csináltam meg, aztán, amíg hűlt, elkészült a piskóta is.

Hozzávalók:


A lekvárhoz:
  • 3 birsalma
  • 3 rúd fahéj
  • 1 db csillagánizs
  • 1 db kezeletlen citrom lereszelt héja
  • 0,5 citrom leve
  • 2 kávéskanálnyi mézeskalács fűszer
  • 3 evőkanálnyi cukor (helyette eritritet használtam)
  • 1 evőkanálnyi keményítő (helyett és útifűmaghéjat használtam)
A piskótához:

  • 2 evőkanálnyi őrölt zabpehely
  • 1 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszt
  • 2 evőkanálnyi kókuszreszelék
  • 2 kávéskanálnyi mézeskalács fűszer
  • 5 nagyobb tojás szétválasztva
  • 2 evőkanálnyi víz
  • 5 evőkanálnyi cukor (helyett én eritritet használtam
A héjastól felkockázott birsalmát (amíg pucoltam és daraboltam, citromleves vízben állt, hogy ne barnuljon meg) kevés vízzel és a fűszerekkel gyorsfőzőben puhára főztem.
Botmixerrel pürésítettem, belekevertem az útifűmaghéjat (használj nyugodtan keményítőt) és az édesítőt, majd újra összeforraltam, aztán áttettem egy vékony falú edénybe, hogy mihamarabb kihűljön.

Ezután megcsináltam a piskótát.

Bekapcsoltam 170 fokra (hőlégkeverés) a sütőt.

Összekevertem egy tálkában az őrölt zabpelyhet, a lisztet és a kókuszt.

A fehérjékből kemény habot vertem.


Az édesítőt és a tojássárgákat fehéredésig habosítottam, beletettem a vizet, és tovább kevertem.


Amikor egy könnyed, habos-vizes massza lett, kanalanként beletettem a lisztes keveréket. Ezt követően - még mindig a habverővel - 2 evőkanálnyi tojáshabot belekevertem, azután pedig egy kézi habverővel belekevertem az evőkanalanként adagolt tojáshabot, úgy, hogy minél több levegő kerüljön bele.


Az elkészült piskótát egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, elsimítottam és 12 percig sütöttem.

Amikor megsült, kiborítottam egy nedves (alaposan kicsavart) konyharuhára, lehúztam a papírt, többször feltekertem, majd végül egy száraz konyharuhával tekertem fel és benne hagytam, amíg kihűlt.

Legvégül megkentem a lekvárral és újra feltekertem.




Hagytam egy kicsit állni, aztán felszeleteltem. Nem tartottuk szükségesnek, hogy szórjunk rá "porcukrot", de persze ez ízlés kérdése.



























2 megjegyzés:

Süni írta...

Szia, baromira tetszik a cikk :)

Márti írta...

Régen láttalak, Süni! :) Örülök, hogy tetszik! :)