Translate

2019. március 1., péntek

Gombócos zöldségleves



Itt jár már a tavasz a kertek alatt és ez a leves nagyon tavaszias tud lenni, főleg, ha nem evés közben jut eszünkbe, hogy a zöldborsó kimaradt belőle. Mentségemre szóljon, hogy még február közepén főztem, amikor épp hideg volt.

Egyébként csalás és ámítás, ugyanis ezek itt a képen nem húsgombócok. Zabgombóc a becsületes nevük, ez a leves egy vegán leves, laktató és imádnivaló.

A kronológia:
2019.02.15-én a töredék Nagy család (mármint férj és feleség) vacsorájának a körete főtt zabtöret volt (TESCO-ban biztosan kapható, mármint nyers állapotában). Aztán másnap délre kiegészültek egy gyerekkel (aki persze, felnőtt)- ő egyébként az egyetlen gyerek a családban, aki még nem vegetáriánus, de épp vega hónapot tartanak a barátnőjével -  és kitalálták, hogy gombócos zöldséglevest főznek Ehhez épp jól jött a hűtőszekrényben várakozó főtt zabtöret, hiszen tökéletes alap egy vegetáriánus gombóchoz.

(Ez a leves egyébként családi kedvenc, a férj  édesanyjának a receptje. Ó becsületes, jóravaló asszony, nem spórol az energiáival, és reszelővel készíti elő a zöldségeket, de a történet főszereplője aprítógépet használt az étel készítése során, mivel mint tudvalévő, lusta és kényelmes asszony.)

Tehát, a leves hozzávalói:
  • leveszöldségek (mint sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, stb.), amiket lereszelünk, vagy aprítógéppel felaprítunk
  • olívaolaj
  • fűszerek, egy fűszerlabdába tömörítve (szemesbors, fokhagyma, kicsi kömény, szerecsendió virág, bármi, amit zöldségleveben szeretünk)
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma (elhagyható)
  • felaprított petrezselyemlevél
Egy fazékban olívaolajat hevítünk, beleborítjuk a felaprított zöldségeket és alaposan átpirítjuk (ettől lesz szép színes a leves teteje), majd felöntjük hidegvízzel és beletesszük a fűszerlabdát, a paprikát és a paradicsomot, majd szép lassan főzzük.

Közben elkészítjük a gombócokat, aminek a hozzávalói:
  • 6-8 evőkanálnyi főtt zabtöret
  • 3 evőkanálnyi őrölt zabpehely
  • 1 evőkanálnyi útifűmaghéj
  • 1 dl-nyi víz
  • bors
Mindezeket összekeverjük, pár percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel kigombócozzuk, és belepotyogtatjuk a fővésben lévő levesbe. Megvárjuk, amíg feljönnek a gombócok a tetejére, és már kész is, csak a felaprított petrezselyemzöldet szórjuk még bele.


Amikor a leves elkészült, a család megette, és nagyon örültek, hogy ilyen szép és finom ételt találtak és tálaltak fel. Megállapodtak abban, hogy a jövőben gyakran csinálnak ilyen gombóclevest és nem restellik a zabtöret paradicsomszószos gombócként való kipróbálását sem.


Nincsenek megjegyzések: