Amikor Viola
tejcukormentes étrenden volt pici korában, nálunk az "almából
finomat" volt a tejbegríz helyettesítő gyerekkedvenc. Az akkori koránkelős, a sietős reggeleken nem tettünk a tetejére sült almát, és nem
pirítottunk hozzá diót, viszont fahéj mindig került rá. Volt, amikor
darából főztük, volt, amikor zabpehelyből, mindkettőt nagyon szerették. Akkor
is, és azóta is.
Ma ebéd utáni desszertté varázsoltuk.
Hozzávalók:
- zabpehely (vagy gríz)
- cukor, vagy ha muszáj, akkor helyette eritrit (bármi, amivel édesítesz)
- fahéj (és ha van, akkor ötfűszer, mert az érdekesebbé teszi az ízét)
- vanília
- citromhéj (ne használj kezelt héjút!)
- vaníliás pudingpor (ezt azért tettem bele, hogy krémesebb állagú legyen, de elhagyható)
- alma
- vaj, vagy magarin, vagy kókuszzsír
- dió
Nem írtam
arányokat, mert a zabpehely esetében az a lényeg, hogy kb. kétszeres/háromszoros
mennyiségű vízben főzzük (először kétszeres, aztán pótolgatjuk, ha sűrűnek
találjuk), almából meg annyit használjunk, amennyit szeretnénk. A
fűszerek és az édesítés is egyéni ízlés szerinti.
A sorrend:.
Az alma egy
részét felkockázod, egy részét pépesíted.
Ha cukorral csinálod, akkor kb. 1 evőkanállal karamellizálj, dobd rá az almadarabokat és a zsiradékot, citromot, fahéjat. Amikor megpárolódott, édesítsd kedved szerint.
Ha édesítőszert használsz, akkor az almát zsiradékon megpárolod citromhéjjal, fahéjjal, így a gyümölcs a saját cukortartalmától karamellizálódik, és utána teszed rá az eritritet (vagy amit).
Ha cukorral csinálod, akkor kb. 1 evőkanállal karamellizálj, dobd rá az almadarabokat és a zsiradékot, citromot, fahéjat. Amikor megpárolódott, édesítsd kedved szerint.
Ha édesítőszert használsz, akkor az almát zsiradékon megpárolod citromhéjjal, fahéjjal, így a gyümölcs a saját cukortartalmától karamellizálódik, és utána teszed rá az eritritet (vagy amit).
Ami közben
az alma párolódik-sül a serpenyőben, megfőzöd a zabpelyhet, vagy grízt a vízben a
fűszerekkel, hozzáöntöd a vízzel elkevert pudingport, végül édesíted.
Hozzákevered az almapürét.
Egy száraz
lábasban megpirítod a diógerezdeket (az utúbbi években kb. 180 fokon, hőlégkeveréses sütőben szoktam, kb. 5 perc alatt).
Végül
poharakba tesszed a zabpudingot, rákanalazod az almát és megszórod dióval.
Forrón
és hidegen is tökéletes.
2 megjegyzés:
Melyik a kötelező mező
Kötelező mező....hát szeretnék mindenkép visszatalálni
Megjegyzés küldése