Számtalanféle szendvicskrémet csinálhatunk, ami húsmentes. Volt már itt is egy lencsekrém, de sokfélét szoktam csinálni. A mai reggeli tojásos-mustáros vöröslencse volt, de ez a krém is épp olyan finom bármilyen másik lencséből, csak azokat tovább kell főzni, illetve jobb előre beáztatni.
Ebben a krémben azt szeretem, hogy viszonylag kevés fűszert teszek bele (másban meg azt, hogy másféléket és sokfélét), és azt sem mondhatnám, hogy a mustár, vagy bármi is dominál, nagyon egyben van az egész.
Hozzávalók:
- 1,5 db felkockázott vöröshagyma (persze, konyha, nem patika)
- 1 cikk zúzott fokhagyma
- 0,5 babérlevél
- só
- 1 bögre lencse (most vörös)
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 3 db főtt tojás
- 1 evőkanálnyi mustár
- 0,5 mokkáskanál (füstölt) fűszerpaprika
- 1-2 evőkanálnyi felaprított petrezselyemzöld
- őrölt bors
A hagymákat az olívaolajon a babérlevéllel és kicsi sóval (akkor nem pirul, hiszen a só vizet von ki belőle) pároljuk, ráöntjük a lencsét, alaposan összekeverjük, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Ha szükséges, a vizet közben mindig pótoljuk. Mivel a tojás sűríteni fogja, inkább nedvesebb legyen a végén.
Kidobjuk a babérlevelet, amikor megfőtt a lencse, és a főzetnek kb. a 2/3 részét aprítógépbe töltjük a tojással és a mustárral együtt (Ha nincs aprítógép, akkor a tojást a sajtreszelőn lereszeljük, és az egészet egy krumplinyomóval átnyomkodjuk.), és simára keverjük.
Kiöntjük egy tálba, belekeverjük a maradék lencsét, a petrezselyemzöldet, a fűszerpaprikát és a (frissen őrölt) borsot.
Pár órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
Kiöntjük egy tálba, belekeverjük a maradék lencsét, a petrezselyemzöldet, a fűszerpaprikát és a (frissen őrölt) borsot.
Pár órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése