Translate

2015. szeptember 13., vasárnap

Születésnapi torta és blogkóstolás


Nagyon megörültem a 24. blogkóstoló sorsolásának. A háziasszony,  a Habverő és fakanál blog írója nagy  örömöt okozott nekem. Azon kívül, hogy egy eddig általam nem látogatott blogot kaptam, bónusz is keletkezett, mert sok hasonlóságot vélek felfedezni a két blog között. Szóval, jó volt kutakodni, kivétel nélkül mindegyik bejegyzés tetszett és szívesen megcsináltam volna bármelyiket.

Végül a szokásos "milyen tortát kérsz a születésnapodra Bálint?" kérdésre adott szokásos "túrós legyen és gyümölcsös" válasz döntött. A joghurtos-gyümölcsös túródesszertből csináltam tortát, azt hiszem, nem utoljára.
Az én lehetőségeim eléggé behatároltak Lőrinc és Viola vegetáriánussága miatt, amihez Anti csatlakozik a gluténérzékenységével. Zselatin helyett útifűmaghéjjal stabilizáltam a túrómasszát. Kapott egy kekszalapot, amit lekvár választ el a túrótól, így lebontható róla. Annyit változtattam magán a joghurtos túrón, hogy került bele cukor, és kihagytam a fahéjat.

Kicsi bosszankodás is volt. Vettünk egy szép nagy gránátalmát, aminek a magjai színesítették volna a tortát (az egyéb élettani hatásokról nem is beszélve), de mikor szétvágtuk, kiderült, hogy a gyönyörű külső ellenére teljesen értelen, így nem került bele, a komposztot gazdagítja 400 Ft-ért...


A joghurtos túró:
  • 75-80 dkg túró
  • 7,5 dl natúr joghurt
  • 10 dkg vaníliás porcukor
  • 2 db kicsi citrom lereszelt héja és leve
  • 7 púpos evőkanál útifűmaghéj
  • 2 db felkockázott körte
  • 2 db felkockázott nektarin
  • pár evőkanál őszibaracklekvár
  • 3-4 dkg étcsokoládé
  • 2-3 dkg vaj
Előző este készült, hogy az útifűmaghéj kényelmesen tehesse a dolgát.
A gyümölcsök és a lekvár kivételével minden összekevertem az aprítógépben, majd egy tálba áttettem a túrós masszát, és közékevertem a gyümölcsöket. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát műanyag fóliával kibéleltem, majd belenyomogattam a masszát, és másnap reggelig a hűtőszekréynben pihent. 


A kekszalap (korábban ebben a bejegyzésben már megmutattam)

25 dkg liszt
6 g sütőpor
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 egész tojás
pár csavarás őrölt vanília (1-2 zacskó vaníliás cukor is lehet) került az aprítógépbe (persze, kézzel is összegyúrható, de én lusta vagyok), miután gömbbé összeállt, egy 26 cm átmérőjű kört nyújtottam belőle egy sütőpapíron (előre rárajzoltam ceruzával), villával megszurkáltam és 170 fokon 12 perc alatt megsütöttem.


Amikor kihűlt a keksz, áttettem a tortaállványra. Megkentem őszibaracklekvárral, majd rátettem a túrós részt. A tetejét is megkentem őszibaracklekvárral.


Gőz fölött megolvasztottam az étcsokoládét, közben kisütöttem a vajat. A kettőt összekevertem, vártam amíg hűl egy kicsit, majd betöltöttem egy nylonzacskóba. Kivágtam a zacskó sarkát, és csíkokat csurgattam belőle a torta tetejére.


Ezután gyertyákat tettünk rá, felköszöntöttük Bálintot, elfújta a gyertyákat, kívánt valamit, felszeletelte és kiporciózta a tortát, ami tényleg nagyon finom volt.







2 megjegyzés:

Konyhavirtuóz írta...

Hű, nagyon szép lett a torta! Igazán kreatív vagy, hogy így felturbóztad a receptet, az útifűmaghéj használata pedig kifejezetten tetszik! Meg fogom próbálni ezt a verziót is, köszönöm az ötletet! :) Boldog szülinapot az ünnepeltnek!

Márti írta...

Köszönjük a jókívánságot és a receptet is! :)