Nem lehet megunni. Miután kiveszed a sütőből, és vársz annyit, hogy vágható legyen, akkor ropogós. Ha kibírod másnapig (vagy véletlenül marad belőle), akkor omlós és puha.
Ráadásul (a sütési időt nem számolva), a szilvapucolást is figyelembe véve, mindez kb. 15 percet igényel.
Ezúttal:
Ráadásul (a sütési időt nem számolva), a szilvapucolást is figyelembe véve, mindez kb. 15 percet igényel.
Ezúttal:
a linzer:
- 28 dkg őrölt zabpehely
- 7 dkg finomliszt
- 1 zacskó (12 g) sütőpor
- 15 dkg hideg vaj
- 15 dkg cukornak megfelelő mennyiségű édesítőszer
- 1 tojás
a töltelék:
- 2 "összemarék" negyedelt szilva, ez kb. 0,5 kg (ha számolod a szénhidrátmennyiséget, mérd ki pontosan)
- 1 citrom lereszelt héja
- 3-4 dkg porcukornak megfelelő mennyiségű édesítőszer
- 1 kávéskanál kínai ötfűszer (jó csak fahéj is, vagy mézeskalács fűszer)
- 1 zacskó vanília ízű pudingpor (vagy 3 dkg barnarizsliszt)
Épp úgy kezdtem, ahogyan máskor is. Pontosabban annyiban másképp, hogy az aprítógépben először a zabpelyhet őröltem lisztté. Hozzátettem a lisztet és a sütőport, egy
pillanatra újra bekapcsoltam, hogy ezek megfelelően elkeveredjenek. A tetejére
daraboltam a hideg vajat, rászórtam az cukrot édesítőszert, ráütöttem a tojást, és újra
bekapcsoltam a gépet. Csak addig kevertem, amíg morzsássá vált.
A töltelék hozzávalóit egy tálban összekevertem.
Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és a morzsa kb. 4/5 részét belenyomkodtam úgy, hogy legyen egy kis pereme. Ráöntöttem a szilvát, elegyengettem, majd a tetejére szórtam a maradék morzsát.
A töltelék hozzávalóit egy tálban összekevertem.
Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és a morzsa kb. 4/5 részét belenyomkodtam úgy, hogy legyen egy kis pereme. Ráöntöttem a szilvát, elegyengettem, majd a tetejére szórtam a maradék morzsát.
Hőlégkeverésben 160 fokon sütöttem, kb. 50 percig ( a 40-től nézegetem, hogy elég piros-e már).
Elbírna egy kis tejszínhabot, de mi anélkül ettük most, és persze így is nagyon jó volt.
Elbírna egy kis tejszínhabot, de mi anélkül ettük most, és persze így is nagyon jó volt.
Elnézést kérek mindenkitől, aki eddig esetleg megcsinálta ezt a süteményt, és nem lett elég szilvás. Azért piros most a szilvamennyiség a hozzávalók felsorolásában, mert a minap (egy bloggerjáték kapcsán) rádöbbentem, hogy "összemarék" helyett "marék" volt a mértékegység, most javítottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése