Ha ősz, akkor lencse. Persze, nyáron, tavasszal és télen is, de a mai szomorkás időjáráshoz és a színesedő levelekhez épp passzolt ez a színes, ízes, indiai fűszerezésű lencseleves.
Ne ijedj meg, ha nem jutsz hozzá többféle lencséhez, éppen olyan jó az általában kapható "étkezési" lencséből is, a többi már csak a ráadás ízben és állagban egyaránt.
Nem teljesen magamtól találtam ki ezt a receptet. Sik Endre professzor úrtól kapta Bálint ajándékba két évvel ezelőtt - egy "A kapcsolati tőke szociológiája" tárgyban tett sikeres vizsgája jutalmául - a Mautner Zsófia és a Menedék Egyesület által készített Így főzünk mi- messziről jött budapestiek című könyvet, amit jó szívvel reklámozok most itt a blogon. Az aktualitást nem részletezem...
Ebben a könyvben található Egy Dal makhani (fűszeres feketelencse-főzelék) nevű étel, amit levessé formáltam ma, persze, szokásosan nem bújtam ki a bőrömből, és a recept csak egy kiindulási alap volt.
Ebben a könyvben található Egy Dal makhani (fűszeres feketelencse-főzelék) nevű étel, amit levessé formáltam ma, persze, szokásosan nem bújtam ki a bőrömből, és a recept csak egy kiindulási alap volt.
Hozzávalók, kb. 8 személyre
- 1 marék fekete lencse
- 1 marék hegyi lencse
- 1 marék vörös lencse
- 1 doboz vörösbab konzerv
- 1 púpos evőkanál vaj
- 2 cikk zúzott fokhagyma
- 2 cm-nyi felcsíkozott friss gyömbér
- 3 db hámozott, felkockázott paradicsom
- 2 szál vékony csíkokra vágott sárgarépa
- fél szál vékony csíkokra vágott petrezselyemgyökér
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál kurkuma por
- fél teáskanál csilipor
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál garam masala
- 1 kávéskanál görögszénalevél
- só
- joghurt (opcionális)
A család egyik fele joghurtot is kevert bele, amikor ettük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése