Translate

2015. május 12., kedd

Krumpli és spárga

A zöldspárga eleganciája, meg a krumpli slampossága nem nagyon illenek egymáshoz. Vagy mégis? Ennek az ételnek a harmonikus íz- és színvilága megcáfolja az első állításomat. Az pedig a ráadás, hogy gyorsan készül, viszonylag kevés tennivaló van vele.

Volt hozzá diós panírban megsütött zeller és gombaszsósz, de azokról nem készült fénykép. Egyrészt baj, mert finomak voltak, másrészt nem baj, mert ez így, ahogyan van, önmagában is elegendő. Tökéletes egytálétel.


Hozzávalók (kb. 8-10 adag):
  • 2 kg krumpli
  • 2 csomag zöldspárga
  • 3 cikk zúzott fokhagyma
  • reszelt szerecsendió (1 kisebb diónak a felét reszeltem bele)
  • 375 g (1 nagy pohár) tejföl
  • kb. 1,5-2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • az edény kikenéséhez vaj

A krumplit héjastól előfőztem, a spárgát előpároltam. Én nem szoktam az utóbbi időben a spárgával olyan óvatosan és szakszerűen bánni, ahogyan a klasszikus receptek leírják. Lazán megfogom, és az alja felől elpattintom. A törés alatti alsó részek hámozás után krémleves-alkatrészek lesznek. A felső részeket ráfektetem egy párolóbetétre, és sós víz gőze fölött megpuhítom.

A krumplikat felkarikázva berakosgattam a kivajazott edénybe. A spárgákat ráfektettem a krumplikra. A tojással, fűszerekkel elkevert tejfölhöz annyi tejszínt öntöttem, hogy könnyen szétfolyhasson a krumplikon, és jól becsurogjon közé. 

200 fokon addig sütöttem, amíg megpirult a teteje.


Nincsenek megjegyzések: