Translate

2015. május 10., vasárnap

Eper, túró, csokoládé

Van egy pasi az életemben, akinek ma huszonötödször csináltam  születésnapi tortát.



Igaz, a születésnapja április utolsó napján van, de akkor külföldön volt, így ma ünnepelt a család.

Csokoládás, túrós, epres torta lett. Szokásosan rossz fényképpel illusztrálom, de ez már csak így van nálam. Nem vagyok jó fényképész.



És persze, tökéletes sem lett, ez is szokás nálam. A habos csokoládékrémben nem kevertem el jól a tojáshabot, így pici fehér habgaluskák látszanak benne. Megnyugtattam magam azzal, hogy ha azt is túrósra csináltam volna, fel sem tűnne.
Bálint szerint ez a torta olyan volt, mintha cukrászdából való lenne, azazhogy mégsem, mert azok "uncsik", ez meg nem az.

Hozzávalók:

a piskótához:
  • 8 db szétválasztott tojás
  • 8 evőkanál cukor 
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 kanálhegynyi sütőpor
 az epres krémhez:
  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál cukor (én most 2 kanál xilitet és 2 kanál kókuszvirág cukrot használtam)
  • 1 citrom héja
  • vanília
  • 2 dl tejszín
  • 4 evőkanál útifűmaghéj (ehelyett természetesen lehet zselatin, csak azt én nem használok, mivel Viola és Lőrimc vegetáriánusok)
  • 35 dkg eper
a csokoládés krémhez:
  • 1 zacskó csokoládé ízű pudingpor
  • 2 db szétválasztott tojás
  • 4 evőkanál cukor (vagy más édesítő)
  •  7 dl tej
a tetejére:
  • olvasztott csokoládé
  • eper
  • tejszínhab

Az elkészítés:

A sütőt bekapcsoltam 225 fokra, hőlégkeverésbe.

A sütőport elkevertem a liszttel és a kakaóval.

Egy mélyebb keverőtálban gépi habverővel felvertem a tojásfehérjéket, kanalanként hozzáadtam a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat, végül belecsurgattam az étolajat.

Egy teaszűrőn keresztül kanalanként hozzáadtam a lisztes keveréket, de ezt már kézi habverővel kevertem, ügyelve arra, hogy minél több levegőt keverjek bele.

Sütőpapírral bélelt tortaformában sütottem 5 percig, akkor a hőmérsékletet visszavettem 175 fokra, és még 20 percig benn volt, ekkorra nem tapadt tészta a beleszúrt kötőtűre.

Miután kihűlt a piskóta, az uram 3 szeletbe elvágta.

A csokoládés krémhez felvertem a tojásfehérjéket kemény habbá. Azt követően a többi hozzávalót összefőztem (előtte persze simára kevertem, úgy, hogy a tojássárgákat a cukorral kezdtem keverni, rászórtam a kakaót és a pudingport, azzal is kevertem, majd fokozatosan adtam hozzá a tejet), és a forró krémbe belekevertem a tojáshabot.

Elkészítettem az epres krémet úgy, hogy a tejszínhabot felvertem, a többi hozzávalót pedig az aprítógépben összezúztam. Ezt követően laza mozdulatokkal belekevertem a tejszínhabot a túrós krémbe.

A tortaforma aljába ismét sütőpapír került, és az oldalát is kibéleltük egy csíkkal, ami picit túl nyúlt a peremén.

A tortaformába beletettem az alsó lapot, és rákentem az epres krémet vigyázva arra, hogy egyenletesen tömör legyen. Ráfektettem a második lapot, amit megkentem a habos krémmel, majd betettem az egészet a hűtőszekrénybe.

A felső szeletet egy sütőpapírra helyezve 12 cikkre vágtam, és megcsurgattam vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval. nem akartam, hogy "egyben" csokimáz legyen a teteje, csak körbe-körbe csurgattam egy evőkanállal.



Ebéd előtt kivettük a tortát a hűtőszekrényből, lebontottuk az oldaláról a tortaformát és a sütőpapírt is. Föltettük a tortatálra. Félbevágott eperszemeket fektettem a tortaszeletek képzelt középpontjába, majd rátámasztottam a 12 cikket, és a közepébe negyedelt epreket szórtam.


Remélem, teljesül a Lőrinc gyertyaelfújási kívánsága.






Nincsenek megjegyzések: