Igaz, a születésnapja április utolsó napján van, de akkor külföldön volt, így ma ünnepelt a család.
Csokoládás, túrós, epres torta lett. Szokásosan rossz fényképpel illusztrálom, de ez már csak így van nálam. Nem vagyok jó fényképész.
És persze, tökéletes sem lett, ez is szokás nálam. A habos csokoládékrémben nem kevertem el jól a tojáshabot, így pici fehér habgaluskák látszanak benne. Megnyugtattam magam azzal, hogy ha azt is túrósra csináltam volna, fel sem tűnne.
Bálint szerint ez a torta olyan volt, mintha cukrászdából való lenne, azazhogy mégsem, mert azok "uncsik", ez meg nem az.
Hozzávalók:
a piskótához:
- 8 db szétválasztott tojás
- 8 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál étolaj
- 1 kanálhegynyi sütőpor
- 50 dkg túró
- 4 evőkanál cukor (én most 2 kanál xilitet és 2 kanál kókuszvirág cukrot használtam)
- 1 citrom héja
- vanília
- 2 dl tejszín
- 4 evőkanál útifűmaghéj (ehelyett természetesen lehet zselatin, csak azt én nem használok, mivel Viola és Lőrimc vegetáriánusok)
- 35 dkg eper
- 1 zacskó csokoládé ízű pudingpor
- 2 db szétválasztott tojás
- 4 evőkanál cukor (vagy más édesítő)
- 7 dl tej
- olvasztott csokoládé
- eper
- tejszínhab
Az elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 225 fokra, hőlégkeverésbe.
A sütőport elkevertem a liszttel és a kakaóval.
Egy mélyebb keverőtálban gépi habverővel felvertem a tojásfehérjéket, kanalanként hozzáadtam a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat, végül belecsurgattam az étolajat.
Egy teaszűrőn keresztül kanalanként hozzáadtam a lisztes keveréket, de ezt már kézi habverővel kevertem, ügyelve arra, hogy minél több levegőt keverjek bele.
Sütőpapírral bélelt tortaformában sütottem 5 percig, akkor a hőmérsékletet visszavettem 175 fokra, és még 20 percig benn volt, ekkorra nem tapadt tészta a beleszúrt kötőtűre.
Miután kihűlt a piskóta, az uram 3 szeletbe elvágta.
A csokoládés krémhez felvertem a tojásfehérjéket kemény habbá. Azt követően a többi hozzávalót összefőztem (előtte persze simára kevertem, úgy, hogy a tojássárgákat a cukorral kezdtem keverni, rászórtam a kakaót és a pudingport, azzal is kevertem, majd fokozatosan adtam hozzá a tejet), és a forró krémbe belekevertem a tojáshabot.
Elkészítettem az epres krémet úgy, hogy a tejszínhabot felvertem, a többi hozzávalót pedig az aprítógépben összezúztam. Ezt követően laza mozdulatokkal belekevertem a tejszínhabot a túrós krémbe.
A tortaforma aljába ismét sütőpapír került, és az oldalát is kibéleltük egy csíkkal, ami picit túl nyúlt a peremén.
A tortaformába beletettem az alsó lapot, és rákentem az epres krémet vigyázva arra, hogy egyenletesen tömör legyen. Ráfektettem a második lapot, amit megkentem a habos krémmel, majd betettem az egészet a hűtőszekrénybe.
A felső szeletet egy sütőpapírra helyezve 12 cikkre vágtam, és megcsurgattam vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval. nem akartam, hogy "egyben" csokimáz legyen a teteje, csak körbe-körbe csurgattam egy evőkanállal.
Ebéd előtt kivettük a tortát a hűtőszekrényből, lebontottuk az oldaláról a tortaformát és a sütőpapírt is. Föltettük a tortatálra. Félbevágott eperszemeket fektettem a tortaszeletek képzelt középpontjába, majd rátámasztottam a 12 cikket, és a közepébe negyedelt epreket szórtam.
Remélem, teljesül a Lőrinc gyertyaelfújási kívánsága.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése