Épp vajas kekszet sütöttem (aki idegenkedik a rozmaringtól, nyugodtan hagyja ki belőle, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom), és amíg gyúrtam a tésztát, kigondoltam, hogy csinálok angol citromkrémet és a tészta egy részét megtöltöm vele, annak a tetejére kerül majd a gyümölcs. Így is lett, és nagyon jól tettem, hogy kitaláltam.
Leírom ide is a hozzávalókat, hogy ne kelljen lapozgatnia annak, akit esetleg érdekel. Persze, lustamód a régieket másolom.
Vajas rozmaringos keksz
Hozzávalók: (Az eredeti receptet írom ide, de én 12 dkg-ot mértem ott, ahol 11,5 dkg kell. Lusta vagyok vacakolni a mérleggel, meghát mégiscsak háziasszonykodás ez, nem patikusság.)
- 11,5 dkg sózatlan vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 közepes tojás
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg simaliszt
- 2 teáskanál finomra vágott friss rozmaring
- fél teáskanál sütőpor
Angol citromkrém + tojáshabbal
Hozzávalók:
- 3 db citrom leve
- 2 db kezeletlen citrom lereszelt héja
- 10 dkg cukor
- 4 db egész tojás
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
- főzés után még 2 db tojásfehérjéből vert hab
Egy lábasba belereszeltem a citromok héját, beletettem a tojásokat, a cukrot, ráöntöttem a citromlevet és alaposan elkevertem.
Rátettem a gázlángra a hőelosztó lemezt, majd felforraltam a keveréket,
és lassú tűzön addig kevergettem, míg a lábas alja egyszercsak láthatóvá
vált. Ekkor a vajat kis adagocskákban hozzákevertem, mindog akkor jött a
következő fakanálhagynyi, amikor már az előző teljesen elkeveredett
benne. Ekkor már a tűz nem égett alatta, de rajta hagytam a lábast
-aminek eleve jó vastag az alja- a lemezen és ez a meleg épp elegendő
volt ahhoz, hogy teljesen homogénné váljon a massza.
A végén a meleg krémbe belekevertem a tojáshabot is.
Ezután kinyújtottam a tésztát, kibéleltem vele egy peremes sütőedényt, majd 6 percig elősütöttem hőlégkeverésben 180 fokon.
Kivettem a sütőből, beleöntöttem a krémet, megszórtam a gyömölcsökkel, majd a széléről az előbb lehullott tésztát (ha nincs, az sem baj, én nem akakrtam kidobni azt a kis maradékot) összegyúrtam, kinyújtottam, csíkokra vágtam és a szélére tettem körbe.
Visszakerült a sütőbe, és addig sütöttem (kb. 30 perc), amíg megpirult.
Épp olyan, amilyenre terveztem. Frissen kívül ropogós, belül krémes. Később pedig finom puha a külseje is. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése