Volt itthon pár darab tegnapelőtti zsömle. Még tegnap kitaláltuk a heti bevásárláskor, hogy túróval töltött zsömle lesz belőlük, de azt csak közben gondoltam ki, hogy szeder is kerül bele a túró mellett, azt meg csak a végére, hogy szederöntet is kerül mellé.
Hozzávalók:
- 6 db nem teljesen friss zsömle
- 0,5 kg túró
- 2 dl joghurt
- 2 dl tejföl
- 3-4 db tojás
- 5-6 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál vaníliás porcukor
- 4 dl-nyi tej
- őrölt vanília (vaníliás cukor)
- reszelt citromhéj
- citromfű (persze, nélküle is jó)
- 2 evőkanálnyi vaj
- 1 üveg szeder befőtt (bármilyen befőtt, vagy nyers gyümölcs)
- pár dkg vagdalt mandula
A zsömlék tetejét levágtam, a belét kikapartam, elmorzsoltam.
A túrót összetörtem, elkevertem az őrölt vaníliával, reszelt citromhéjjal, a kristálycukorral, tojásokkal, joghurttal, tejföllel, végül közé kevertem az elmorzsolt zsemle belsőt is, és az apróra vagdalt citromfüvet is.
Egy magas falú, a zsömléknél alig nagyobb átmérőjű tálban elkevertem a porcukrot és a tejet, majd belemártogattam a kivájt zsemléket. Épp, hogy csak megmerítettem a tejben, hogy túlságosan ne ázzon el.
Egy kivajazott tűzálló tepsibe szép sorban elrendezgettem a zsömléket, az üregekket félig megtöltöttem a túrós töltelékkel. 2 evőkanálnyi szedret ráhalmoztam, mejd befedtem a maradék töltelékkel. Ezután a "kalapokat" is belemártottam a tejbe, befedtem velük a zsömléket, kentem mindegyikre egy pici vajat, és megszórtam vagdalt mandulával.
180 fokon sütöttem kb. 30 percig, amíg ropogós lett a teteje. Ekkor leszedtem mindegyik kalapot egy tányérra és a tölteléket is megpirítottam pár perc alatt. Újra befedtem, és még picit visszadugtam a sütőbe, nehogy elmúljon a teteje ropogóssága.
Amíg sült,
- 2 dl joghurtot
- 2 dl tejfölt
- 5 evőkanál szederlekvár
- kevés kompótlé
Ez már evés közbeni, tocsogós |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése