Translate

2014. április 12., szombat

A télen elmaradt leves

Évekig azt gondoltuk, nem múlhat el anélkül a tél, hogy ezt a leves ne főzzük meg legalább egyszer. Az idei mégis úgy múlt el, de most tavasz ide, vagy oda, pótoltuk.

Ahogy készült, kb. 8 adagnyi:
  • kb. 1,5 kg krumpli
  • zöldfűszerek, frissen vagy szárítva, ami épp van itthon, most majorannát, borsikát, kakukkfüvet, bazsalikomot, petrezselymet használtam, mindenből kb. 1-1 kávéskanállal
  • 1-2 cikk zúzott fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 db apróra vagdalt csípőspaprika
  • kevés (frissen) őrölt bors
  • két evőkanál kukoricakeményítő
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dl joghurt
  • 1-2 evőkanál (olíva)olaj
Az olajat megforrósítom, beleszórom az össze fűszert, alaposan átkavargatom és amikor már nagyon érezni az illatát, beleöntöm a felkockázott krumplit. 

Addig kavargatom, amíg egyenletesen bevonják a krumplikockákat a fűszerek, majd felöntöm vízzel és megsózom.

Amikorra megpuhul a krumpli, a joghurtot, tejfölt és a keményítőt összekeverem, merek hozzá egy kicsit a forró levesből, majd egyenletes kavarás mellett beleöntöm.

Van, hogy ilyenkor teszek még bele valamelyik fűszerből, ha épp  szereténk, hogy jobban kiérződjön, mint a többi. Ma majorannát tettem pluszban, máskor leginkább tárkonyt szoktam, de az ma teljesen kimaradt

Közben nagyon vékonyra felszeletelek egy darab füstölt kolbászt, kisütöm, és miután a vegetáriánus adagot kimertem a fazékból, beleöntöm a kolbászt a zsírjával együtt, és még egyszer felfőzöm.


Nincsenek megjegyzések: