Translate

2014. április 30., szerda

Nagyi paradicsomoskáposztája az én átiratomban

Igen, paradicsomoskáposzta, nem paradicsomos káposzta, jelzős szerkezet ide, vagy oda. Ez így, ahogy van, egyben az, ahogy imádtam gyerekkoromban és aztán továbbfejlesztettetm felnőttként. Nagyi rántással csinálta, bab és zöldfűszerek nélkül. Én nem teszek bele lisztet és a rizs mellé bab is kerül, hogy vegetáriánus fronton is teljes értékű fehérjeként hasson.

A legfinomabb friss, zsenge káposztából, zöld fokhagymaszárral főzve, de persze télen is imádnivaló.

Hozzávalók (ebből a mennyiségből kb. 4,5 liternyi leves képződött)
  • 1 fej káposzta
  • 1 marék rizs
  • 4 cikk zúzott fokhagyma
  • 15 szem feketebors
  • borsikafű
  • kakukkfű
  • szurokfű (oregano)
  • bazsalikom
  • csípőspaprika
  • 1 liternyi paradicsomlé
  • 50 dkg főtt bab 
  • 1 szál vékonyra szeletelt füstölt kolbász
A kolbász kivételével mindent összefőzök (a borsot fűszerlabdában teszem bele) a bab eleve puha, így csak a rizs puhulásáig kell főzni. Annyi vizet adok hozzá, hogy a paradicsommal együtt épp ellepje, nem érjen túl rajta.
Amikor a rizs puha, akkor kiveszek 3 merőkanálnyi beltartalmat, botmixerelem, visszaöntöm, újra forralom. Ekkor Violának kiszedek belőle, a többibe pedig nagyon vékonyra szelt kolbászt teszek, hogy az már másodpercek alatt átforrósodjon.

Tejföllel is imádnivaló, de most mi anélkül ettük. 

A zuzmókat a kövön az uram nevelgeti :)

Nincsenek megjegyzések: