Azt kérte, hogy túrós és gyümölcsös legyen.
A múltkor kitaláltam egy jó kis tésztát (Nemrég találtam egy lisztes receptet
egy szakácskönyvben és kicseréltem a lisztet őrölt zabpehelyre meg
dióra. Ha legközelebb sütök olyan sütit, lesz blogbejegyzés is belőle.),
amit ehhez a szülinapi tortához továbbfejlesztettem. Finom
piskótaszerűség lett belőle., amit mascarponés túrókrémmel töltöttem
meg.
Olyan ez a tortacsinálás nálam, mint Surdánál a fodrászkodás. Elkezdem, aztán alakul valahogy. Ez most ilyen lett.
Olyan ez a tortacsinálás nálam, mint Surdánál a fodrászkodás. Elkezdem, aztán alakul valahogy. Ez most ilyen lett.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg őrölt zabpehely
- 10 dkg darált dió
- 15 g sütőpor
- 20 dkg cukornak megfelelő mennyiségű édesítőszer (xilitet használzam)
- 6 tojás sárgája
- 6 tojás fehérje
- 2 evőkanál langyosvíz
- őrölt vanília (vagy vaníliás édesítőszer)
- 1 citrom reszelt héja és leve
A cukrot és a tojássárgákat habverőval magas fokozaton 5 perc alatt habosra kevertem. Hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a vizet, összekevertem, és 4-5 adagban közékevertem az előre összevegyített zabpehely-darált dió-sütőpor egyveleget.
Beleöntöttem a sütőpapírral kibélelt tortaformába (23 cm átmérő) és hőlégkeverésben 175 fokon sütöttem 20 percig, aztán nem volt sikeres a tűpróba, így még 150 fokon 10 percig.
Egy konyharuhával letakarva várt reggelig.
Egy konyharuhával letakarva várt reggelig.
A krémhez:
- 0,5 kg túró
- 0.5 kg mascarpone
- 6 evőkanál porcukornak megfelelő édesítőszer (xilitet használtam)
- 1 citrom lereszelt héja
- őrölt vanília (vaníliás cukor)
- 4 dl tejszínből vert kemény hab
- kb. 70 dkg-nyi eper
- 15 dkg (cukormentes) étcsokoládé (20 dkg kellett volna, hogy jobban lefolyjon az oldalán)
- 5 dkg vaj
Előre szólok, ez sem édes krém, tehát ha valaki szükségét érzi, az édesítőszer (cukor) mennyiségét lehet növelni, de szerintem így üde.
Én lusta vagyok a túrót áttörni, ezért beletettem az aprítógépbe a tejszínhabon kívül az össze hozzávalót és az krémmé kutyulta (így több nyalakodnivaló is maradt a végére), ami után átkerült a massza egy nagyobb tálba.
Egy másik tálban kemény habbá vertem a tejszínt, majd több apró adagban közékeverem a krémhez. Óvatosan kevertem, hogy a legkevésbé törjön. Ezt a könnyű levegős krémet betettem a hűtőszekrénybe kb. 1 órányi időre.
Az urammal kettévágattam a tortát kétharmad/egyharmad arányban.
A vastagabb lap lett az alja, véknyan megkentem krémmel. Nagyjából egyforma magas eperszemeket hosszában kettévágtam, és a szára felőli végét laposra, hogy megálljanak a torta peremén.
A vágási felülettel kifelé fordítva körberaktam a tortalapot az eprekkel, és a közepébe halmoztam a krémet. Befedtem a vékonyabbik lappal, amit nagyon vékonyan megkentem krémmel, hogy majd az eperdarabok ne guruljanak le. Jó sok félbevágott epret rápakoltam
Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztottam, közben a vajat alaposan kisütöttem, a kettőt összekevertem és ráöntöttem az eprek tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése