Bizony, a fényképre csak a maradék került és persze, szokásosan rosszul sikerült kép.
Multikulturalizmus - a konyhában.
Van nekem egy barátnőm, Panna (Ha még nem hallottál róla, nézd itt meg, érdemes!), aki ugyanúgy csinálja a svédgombát, mint én, és nagyon jól írja le. Pont úgy csinálja, és éppen aszerint, ahogyan én: semmiből nincs meghatározott mennyiség.
Íme, itt a receptje:
"Szóval egy pici fej hagymát felkockázok, kis olajon üvegesre párolom. Ha
friss gombából csinálom, akkor ezen a ponton teszem bele a
megtisztított, szeletelt gombát (ne kérdezz mennyiségeket... :D), és
megpárolom. Utána beleöntöm a sűrített paradicsomot (mondjuk két közepes
konzervet, de ez függ a fajtájától is), ha kell, kicsit hígítom, de nem
kell, hogy nagyon folyjon. Sózom, kicsit cukrozom, és jöhetnek a
fűszerek (én oreganót és bazsalikomot szoktam beletenni, meg borsot.
Néha provence-i fűszerkeveréket, ha olyan hangulatom van :)). Egyet
rottyan, és le is zárom, mehet valami hűvös helyre.
Ha konzerv
gombát használok, akkor a lecsepegtetett gombát a végén keverem bele,
egy kicsit összerotyogtatom a szósszal, és kész. :) "
Van nekem egy könyvem, amit szoktam itt emlegetni, ez a Horváth Bodizsárné (annyira szeretném egyszer megtudni, hogy ő-e Horváth Rozi) által írt 20 ország konyhája. A marokkói ételek közül szoktunk készíteni egy padlizsánkrémet, amit a szerző így ír le:
"A padlizsándarabokat pirítsuk 10 percig vajban. Adjuk hozzá a reszelt hagymát, a petrezselymet, törött borsot, és a citromlevet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk még 3-4 percet."
Aztán, van nekem az egyik kedvencem, a klasszikus magyar étel, a rakott krumpli.
Na, ilyesfélét kerekítettem a svédgombából, a marokkói padlizsánkrémből a kozmopolita krumpliból és a magyar tejfölből. A multikulturalizmus a konyhában is hasznos.
A héjában főzött, karikákra vágott krumplikat vajjal kikent edénybe sorakoztattam.
Rátettem a svédgombát, ami igazából mégsem volt az, mert félkörökre vágott hagymákat pároltam a gombával együtt, a mennyiségük kb. megegyezett.
Ezután újabb krumpliréteg következett.
Végül a kihűlt padlizsánkrémet elkevertem tejföllel, befedtem a krumplit és 200 fokon kb. 35 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Mint mondtam, ez itt a maradék és kép sem jó.
A pirult részek lekapirgálása a legjobb, az elpakolásban |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése