Bálint névnapja és Anti szülinapja apropóján ma ünnepi ebédet ettünk, ami ugye nálunk többnyire paníros cucc, mivel a családi ünnepekhez kapcsolódóan érzelmileg zsarolható vagyok. Csak kiejti a száján valaki a panír szót, már vállalom is a rántott mindenféle készítését. Most Anti kezdte, Bálint pedig fülig érő szájjal csatlakozott hozzá.
Desszert kétféle, akarom mondani háromféle is volt. Bálint aranygaluskát szeretett volna, és a nálunk azzal járó "mű" madártejet (az aranygaluskához fel nem használandó tojásfehérjékből hab lesz, a "leve" pedig vanília ízű pudingporból főzött sodó). Meg is kapta, de azokat időnként csinálok, úgyhogy, remélem, megbocsátja nekem, hogy most az Anti tortájáé a főszerep, ami tegnap állt össze az agyamban (ezt gondoltam tovább) és ma debütált az étkezőasztalunkon.
Gesztenyés csokoládétorta néven válik vélhetőleg a családi legendárium részévé, de más jelzős szerkezet is lehetne a hozzávalók okán.
Gesztenyés csokoládétorta néven válik vélhetőleg a családi legendárium részévé, de más jelzős szerkezet is lehetne a hozzávalók okán.
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
- 1 bögre xilit (persze, jó cukorral is)
- 8 tojássárgája
- kevés őrölt vanília (vagy 1 zacskó vaníliás cukor)
- 175 g natúr krémjoghurt
- 1 bögre darált dió
- 1 bögre kókuszreszelék
- 0,5 bögre kakaópor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 8 tojásfehérje
Először a száraz anyagokat kevertem össze egy tálban.
A xilitet alaposan kikevertem a tojássárgákkal (4-5 perc a motoros habverő maximum fokozatán), a vaníliával, hozzáöntöttem a joghurtot, azt is kevertem egy kicsit, beleöntöttem az összekevert száraz anyagokat, azt már csak egy kézi habverővel.
Jó keményre felvertem a tojáshabot és evőkanalanként hozzáadtam, szintén kézi habverővel belekeverve.
Ez a piskótnál hígabb massza, amit beleöntöttem egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában és 180 fokon sütöttem 30 percig. Ekkor kicsit még tapadt a kötőtűre, így visszatettem a sütőbe, 160 fokra visszavettem a hőmérsékletet, és még 10 percig bennhagytam.
Jó keményre felvertem a tojáshabot és evőkanalanként hozzáadtam, szintén kézi habverővel belekeverve.
Ez a piskótnál hígabb massza, amit beleöntöttem egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában és 180 fokon sütöttem 30 percig. Ekkor kicsit még tapadt a kötőtűre, így visszatettem a sütőbe, 160 fokra visszavettem a hőmérsékletet, és még 10 percig bennhagytam.
Mindez tegnap este történt, ma reggelre teljesen kihűlt a tészta, és az uram szokásosan kettévágta, én meg megtöltöttem.
A krém:
- 50 dkg mascarpone (ez most light változatú volt)
- 50 dkg gesztenyemassza
- 2 tábla 70 %-os megolvasztott és kihűlt Tibi csokoládé
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 púpos evőkanálnyi tejszínhab
- 1 evőkanál rum
A kettévágott tortalap alsó lapját alaposan megkentem, rátettem a tetejét, és kívülről is bekentem a krémmel.
A tetejére:
- 1 tábla gőz fölött megolvasztott étcsokoládé
- 2-3 dkg-nyi alaposan kisütött vaj
Szerintem egy ilyen krisztusi korba lépő férfi, mint a mi Antink, megérdemel egy ennyire finom tortát.
4 megjegyzés:
Hű, nagyon finomnak látszik, boldog szülinapot az ünnepeltnek! :)
Érezhetően is az volt! Köszönöm a nevében is!:)
De örülök, hogy rád találtam. Nagyon jók a receptjeid, ez a torta isteni! :)
Engem itt találsz meg :)
http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/
Nagyon örülök, hogy rám találtál! Mielőtt ezt a megjegyzést észrevettem volna, már megkerestelek és fel is íratkoztam! Nagyon tetszik a blogod! :)
Épp tojáskrámet készülök csinálni reggelire! :)
Megjegyzés küldése