Translate

2013. szeptember 4., szerda

Sztrapacska

Viszonylag gyakran főzünk, de mégsem elég gyakran. Persze, ez is kétféle (Mármint, ha túrósra csináljuk, mert szokott lenni káposztás és savanyúkáposztás is). Vegetáriánus módon vajjal, nem vegetáriánus módon szalonnával készül.

Hozzávalók (kb. 8 adaghoz):
  • 1,5 kg krumpli
  • 60-70 dkg liszt
  • 1 evőkanálnyi só
  • 40 dkg juhtúró
  • 3 dl-nyi tejföl
  • 20 dkg-nyi szalonna
Valamilyen húsos szalonnát szoktam használni, vagy keresek olyan vékony kenyérszalonnát, ami közepén fut egy kicsi hús csík.
Kockákra vágom és kisütöm, aztán leszűröm. A zsírt egy tálba teszem, rámorzsolom a juhtúrót.

A krumplit felkockázom és aprítógépben pépesre darálom. Persze, ezt lehet szokásosan durva reszelőn is, csak így kényelmesebb és gyorsabb.
Ráöntöm a lisztet, rászórom a sót és elkeverem.
Inkább kevesebb lisztet teszek először, én alig lisztesre szeretem csinálni. Amikor keverés közben kezdi felvenni a galuskaállagot, nem teszek bele több lisztet.

Közben vizet forralok, megsózom. Belepottyantok egy galuskányit, ha egyben marad, akkor tovább szaggatom (amióta "a műanyagos cég"  ergonómiailag tökélyre fejlesztett szaggatóját használom, sokkal szívesebben szaggatok, mivel alig megterhelő), ha szétfoszlik, akkor teszek még bele lisztet.

Tehát, amikor egy-egy adagot beleszaggatok a vízbe, megkavarom, megvárom, amíg feljön a víz tetejére, még egyet kavarok rajta, majd egy szűrővel kiszedem. Miután lecsöpögött, beleteszem a tálba a zsírhoz és a juhtúróhoz. A Violának készülő mennyiséget egy másik edénybe, vajra szoktam szedni.

Amikor az egész kifőtt, alaposan elkeverem és már ülünk is az asztalhoz, ahol mindenki kedvére tejfölözi, szalonnázza, néha kevés sült csípős kolbász is kerül rá. Mi szoktunk hozzá zöldséget is enni. Uborkasalátát, vagy valami paradicsomosat.








Nincsenek megjegyzések: