Csináltam neki. Jobb, mint szebb,
mert a piskótát kicsit elügyetlenkedtem. Azt akartam, könnyű, habos
legyen, ezért először a tojáshabot vertem fel, beletettem a cukrot,
utána a liszttel elkevert kakaót. Vagy tovább kellett volna sütnöm,
vagy masszívabbra csinálnom, mert akármennyire könnyű a krém, anyag van
benne bőven (majdnem másfél kg körte, 40 dkg mascarpone, 30 dkg
csokoládé eleve), és ezt a súlyt megsínylette szegény tészta.
A lekvárhoz:
- 4 dl száraz vörösborbor
- 3 karika citrom
- egy rúd fahéj
- 4 szem szegfűszeg
- 1 kg körte
- 3 evőkanál nádmelaszos barnacukor
- 2 evőkanál útifű maghéj
Egy lábasban a borból és a fűszerekből redukciót készítettem. Nagyon lassú forralással kb. 45 perc alatt főztem felére a bormennyiséget, majd kihűtöttem.
A körtéket felkockáztam, beletettem a vörösbor sűrítménybe, és nagyon lassan főztem.
Amikor már szinte nem volt lé alatta, rászórtam a cukrot, alaposan összeforraltam, majd botmixerrel pépesítettem. Levettem a tűzről és belekevertem a maghéjat.
A főzőedényből óvatosan (azért kellett óvatoskodni, hogy maradjon kellő mennyiségű nyalakodnivaló a lábasban, mert nagyon illatosés nagyon finom) átrakram egy másik edénybe és másnapig állni hagytam.
Amikor már szinte nem volt lé alatta, rászórtam a cukrot, alaposan összeforraltam, majd botmixerrel pépesítettem. Levettem a tűzről és belekevertem a maghéjat.
A főzőedényből óvatosan (azért kellett óvatoskodni, hogy maradjon kellő mennyiségű nyalakodnivaló a lábasban, mert nagyon illatosés nagyon finom) átrakram egy másik edénybe és másnapig állni hagytam.
A krémhez:
- 40 dkg nyers körtepép
- 3 evőkanál útifú maghéj
- 30 dkg étcsokoládé (én 74 % kakaótartlamú, karamellizált kakaóvaj darabkákat tartalmazót használtam)
- 40 dkg mascarpone
- 2,5 dl tejszínből készült hab
- az előző nap főzőtt vörösbor redukciós, fűszeres körtelekvár
A csokoládékat összetörtem és gőz fölött megolvasztottam, majd hagytam, hogy kihűljön.
Amikor a csoki hideg lett, a körtepép pedig sűrű, mindkettőt beleöntöttem egy tálba, hozzáadtam a tegnap főzött lekvárt, a mascarponét és alaposan összekevertem egy kézi habverővel.
Habot vertem a tejszínből és óvatosan belekevetem azt is.
Kellemes ízű, egyáltalán nem édes (hozzáadott cukor, csak a lekvárban lévő 3 evőkanálnyi van benne), a körtét és a vörösbort diszkréten mutogató krém lett belőle.
Megtöltöttem a kettévágott csokoládés piskótát, kívülről is bevontam a krémmel, majd durvára reszelt étcsokoládéval és keserű tortadarával szórtam meg az oldalát és a tetejét is.
Ilyen volt egyben:
Ez egy vékony szelet:
És végül az ünnepelt:
2 megjegyzés:
Boldog szülinapot az ünnepeltnek. A torta jól néz ki, látszik rajta, hogy finom.
Kedves Piroska! Köszönöm a nevében is és én is köszönöm a kedves szavakat! :)
Megjegyzés küldése