Translate

2013. szeptember 8., vasárnap

Csokis is legyen meg gyümölcsös is...

...mondta Bálint, amikor megkérdeztem, milyen tortát szeretne a 21. szülinapjára.

Csináltam neki. Jobb, mint szebb, mert a piskótát kicsit elügyetlenkedtem. Azt akartam, könnyű, habos legyen, ezért először a tojáshabot vertem fel, beletettem a cukrot, utána a liszttel elkevert kakaót. Vagy tovább kellett volna sütnöm, vagy masszívabbra csinálnom, mert akármennyire könnyű a krém, anyag van benne bőven (majdnem másfél kg körte, 40 dkg mascarpone, 30 dkg csokoládé eleve), és ezt a súlyt megsínylette szegény tészta.

Hozzávalók:

A lekvárhoz:
  • 4 dl száraz vörösborbor
  • 3 karika citrom
  • egy rúd fahéj
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 kg körte
  • 3 evőkanál nádmelaszos barnacukor
  • 2 evőkanál útifű maghéj
Egy lábasban a borból és a fűszerekből redukciót készítettem. Nagyon lassú forralással kb. 45 perc alatt főztem felére a bormennyiséget, majd kihűtöttem.
A körtéket  felkockáztam, beletettem a vörösbor sűrítménybe, és nagyon lassan főztem.
Amikor már szinte nem volt lé alatta, rászórtam a cukrot, alaposan összeforraltam, majd botmixerrel pépesítettem. Levettem a tűzről és belekevertem a maghéjat.
A főzőedényből óvatosan (azért kellett óvatoskodni, hogy maradjon kellő mennyiségű nyalakodnivaló a lábasban, mert nagyon illatosés nagyon finom) átrakram egy másik edénybe és másnapig állni hagytam.

A krémhez:
  • 40 dkg nyers körtepép
  • 3 evőkanál útifú maghéj
  • 30 dkg étcsokoládé (én 74 % kakaótartlamú, karamellizált kakaóvaj darabkákat tartalmazót használtam)
  • 40 dkg mascarpone
  • 2,5 dl tejszínből készült hab
  • az előző nap főzőtt vörösbor redukciós, fűszeres körtelekvár
Először a körtét meghámoztam, feldaraboltam (citromos vízben gyűjtögettem a darabikat, hogy ne baruljanak meg), majd aprítógépben pépesítettem. Egy tálkában elkevertem az útifű maghéjjal és félretettem, hogy sűrűsödjön.

A csokoládékat összetörtem és gőz fölött megolvasztottam, majd hagytam, hogy kihűljön.

Amikor a csoki hideg lett, a körtepép pedig sűrű, mindkettőt beleöntöttem egy tálba, hozzáadtam a tegnap főzött lekvárt, a mascarponét és alaposan összekevertem egy kézi habverővel.

Habot vertem a tejszínből és óvatosan belekevetem azt is.

Kellemes ízű, egyáltalán nem édes (hozzáadott cukor,  csak a lekvárban lévő 3 evőkanálnyi van benne), a körtét és a vörösbort diszkréten mutogató krém lett belőle.

Megtöltöttem a kettévágott csokoládés piskótát, kívülről is bevontam a krémmel, majd durvára reszelt étcsokoládéval és keserű tortadarával szórtam meg az oldalát és a tetejét is.

 Ilyen volt egyben:




Ez egy vékony szelet:


És végül az ünnepelt:




2 megjegyzés:

Piroska írta...

Boldog szülinapot az ünnepeltnek. A torta jól néz ki, látszik rajta, hogy finom.

Márti írta...

Kedves Piroska! Köszönöm a nevében is és én is köszönöm a kedves szavakat! :)