Csalás és ámítás. Ez a morzsasüti szinte csak a fényképezés miatt kapta össze magát. Lőrinc napra készült, ünnepi gyönyörűség akart lenni, de a tetejére készült tésztarészből kifelejtettem a cukrot. Hiába szedegettem vissza és mentettem a menthetőt, ténylegesen morzsasüti lett belőle, nem állt egybe.
Ebéd után pohárból ettük két réteg tejszínhab között.
Finom lett, ízlett mindenkinek, de az ünnepelt nem erre vágyott. Sem állagában, sem a gyümölcstartalomban, mert szedret is szeretett volna bele. Azt meg elfelejtettünk szedni a kertből. Hamarosan készítek egy vigasz sütit, de addig is ide írom ennek az elkészítését.
Ebéd után pohárból ettük két réteg tejszínhab között.
Finom lett, ízlett mindenkinek, de az ünnepelt nem erre vágyott. Sem állagában, sem a gyümölcstartalomban, mert szedret is szeretett volna bele. Azt meg elfelejtettünk szedni a kertből. Hamarosan készítek egy vigasz sütit, de addig is ide írom ennek az elkészítését.
Az eredeti receptetet tavaly ebben a bejegyzésben már leírtam. A mai egy kicsit módosított változat. Senkit ne riasszanak el a hozzávalók, az eredeti fehérlisztes, fehércukros is éppen eléggé finom, érdemes úgy is elkészíteni.
Hozzávalók egy "normál" méretű tepsibe:
(én mindig dupla adagot készítek, egy nagy tepsibe valót. Alulra az első teljes adag morzsa, plusz a második adag egyharmada kerül.)
A tészta:
- 10 dkg zabliszt
- 10 dkg lenmagliszt
- 15 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
- 1 zacskó (12 g) sütőpor
- 15 dkg hideg vaj kis darabokra vágva
- 10 dkg nádmelaszos barnacukor
- 5 dkg kókuszvirágcukor
- 1 tojás
A töltelék:
- 4 evőkanál étkezési keményítő (vagy 1 zacskó vaníliás pudingpor)
- 3,5 dl tej
- 2 kanál nádmelaszos barnacukor
- 1 evőkanál kókuszvirágcukor
- őrölt vanília (vaníliás cukor, aroma)
- gyümölcs (én ezúttal nektarint és ribizlit használtam), amennyi csak ráfér, de kevesebb is elegendő lehet
Először a pudingot főzöm meg a hozzávalókból, hogy picit hűlhessen, amíg a sütemény többi része készül.
A liszteket beleteszem a sütőporral az aprítógépbe és kicsit megforgatom. Hozzáadom a többi hozzávalót, és újra bekapcsolom a gépet a morzsaállag eléréséig. Ha kicsit nyirkosabbra sikerül (összetapad), akkor még pici lisztet teszek hozzá.
Természetesen, ha valaki nem rendelkezik aprítógéppel, kézzel is megcsinálhatja, csak viszonylag gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A morzsa felét egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm és a tenyeremmel lelapogatom, hogy összeálljon. Rákenem a langyos, de még képlékeny pudingot, kirakom a gyümölcsökkel és rászórom a maradék morzsát a tetejére.
Hőlégkeverésban 160 fokon 40 perc alatt sül meg, frissen ropogós, folyós belsejű, másnap puha, megszilárdult puding töltelékkel.
Persze, mindez csak akkor, ha nem hagyjuk ki belőle a cukrot...
Persze, mindez csak akkor, ha nem hagyjuk ki belőle a cukrot...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése