Translate

2013. augusztus 6., kedd

Kefires süti ez, akárki meglássa!

Köztudott, hogy az uram évek óta kefirgyáros és én a kefiressüti többmillió változatát fejlesztettem ki, hogy rá ne unjunk.
Ez most gluténszegény (a zabpehely elvileg gluténmentes, gyakorlatilag kitudja...) és nagyon szilvás, valamint nagyon egyszerű.

A szokásos: minden helyettesíthető. Nem kell senkinek megijednie, teljesen jó fehér lisztből és fehér cukorból is, vaj helyett az olaj is megteszi, friss őrölt vanília helyett a vaníliáscukor is alkalmas. Ami épp fellelhető a háztartásban, és szívesen használjuk.

Hozzávalók egy nagy tepsibe való adaghoz:

Nedves rész:
  • 1 bögre nádmelaszos barnacukor
  • 1 bögre kókuszcukor
  • 2 tojás
  • 2 pohár kefir
  • 1 dl olvasztott, kihűtött vaj
  • 1 db citrom héja és leve
  • őrölt fahéj
  • örölt vanília
Száraz rész:
  • 2 bögre őrölt zabpehely
  • 1 bögre mákliszt
  • 1 bögre lenmagliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • (kevés kókuszreszelék)
A tetejére:
  • szilva (ha kevés van, akkor ritkábban rakjuk, ha sok, akkor meg jó tocsogós lesz)
  • kókusz
  • zabpehely 
  • őrölt fahéj
  • őrölt vanília
  • kevés kókuszcukor
  • mandula darabkák
A sütőport elkeverjük a lisztekkel. A cukrokat a tojással kézi habverővel kikeverjük, beletesszük a többi anyagot és elkeverjük. A két  tal tartalmát összeöntjük, elkeverjük és beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. (Kb. 4 perces akció.)
Nekem kicsit hígnak tűnt a massza, ezért kevertem közé kevés, talán 1,5 evőkanálnyi kókuszreszeléket.

A kimagozott, felezett szilvákat kevés kókuszcukorral, őrölt fahéjjal és őrölt vaníliával elkeverjük. Kirakjuk vele a süti tetejét, majd szórunk rá mandula darabkákat, kevés kókuszt és zabpelyhet.

220 fokra előmelegített hőlégkeverésben 5 percig, majd 160-170 fokon kb. 20 percig (tűpróba) sütjük.

Szolgálati közlemény: Anikó! Remélem, elég részletes! A szilva kimagozása a legproblémásabb részfeladat, hidd el! :)


Nincsenek megjegyzések: