Azt már napokkal korábban kitaláltam, hogy a vasárnapi ebéd sült pulykacomb lesz, de az ízvilága csak az előkészületek megkezdésekor lett végleges.
A múltkor készült sült zöldségek fűszerkeverékéből maradt valamennyi, amit ide-oda rakosgattam, így meg legalább már nem kell tovább kerülgetni. A pulykahúsnak pedig igazán a javára vált.
A múltkor készült sült zöldségek fűszerkeverékéből maradt valamennyi, amit ide-oda rakosgattam, így meg legalább már nem kell tovább kerülgetni. A pulykahúsnak pedig igazán a javára vált.
Fűszeres sült pulykacombok kakukkfüves sárgarépával és sültgombás polentával
Hozzávalók a pulykához (kb. 8 személyre):
- oregano
- fekete bors
- koriandermag
- édesköménymag
- só
- 1 db szárított csípőspaprika
- 4 db pulyka alsócomb
- 8 nagyon vékony szelet császárszalonna
- 4-5 kettévágott vöröshagyma
- 5 dkg-nyi vaj
Egy tepsi aljára szalonnaszeleteket fektettem, szórtam rá durva szemű tengerisót. A pulykacombokat beszórtam a nem túl finomra aprított fűszerek keverékével, és rátettem a szalonnaágyra.
Közéjük raktam a hagymákat és rápotyogtattam a feldarabolt vajat.
Hőlégkeverésben sütöttem 200 fokon először kb. 40 percig fólia alatt, majd leszedve a fóliát, úgy 20 perc alatt lett szép piros.
Közben elkészültek a kakukkfüves sárgarépa karikák, amit sajnos az egyik oldalán kicsit túlsütöttem. Nem égett meg, csak kicsit "karamellásabb" lett az illendőnél. Szerencsére az ízét nem befolyásolta.
Kakukkfüves sárgarépa
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa kb. 5-6 mm vastagra szeletelve
- kakukkfű
- só
- 1 evőkanál vaj
Mindezeket egy serpenyőben pároltam-pirítottam, úgy, hogy a répa ropogós maradjon. (Sütőben is nagyon jól készíthető, de nekem most nem fér be.)
Sült gombás polenta
Hozzávalók (kb. 8 személyre):
- 1 liternyi víz
- 0,5 liternyi tej
- 0,5 kg kukoricadara
- 5-10 dkg-nyi vaj
- 10 dkg-nyi reszelt parmezán
- őrölt bors
- só
- egy maréknyi gomba
A gombát sóval és borssal vajon megpirítottam.
A tejet a vízzel odatettem a tűzre. Amikor felfőtt, megsóztam, majd folyamatos kevergetés mellett beleszórtam a kukoricadarát. Mindaddig kevergettem, amíg megpuhult a dara. Ekkor belekevertem a sajtot és a vajat, beleőröltem a borsot, és közé került a gomba is.
Az én tányoromra került adagot fényképeztem le. Mások más arányban ettek, hiszen az ő húsevésük nem csökkentett módban üzemel. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése