Szombaton reggel gyönyörű zöldcsíkos tököket vettünk, hogy aztán vasárnap töltött tök legyen az ebéd.
Persze, nem az lett, a 10. Blogkóstolóra főztem, és a melegben lusta is voltam mást csinálni. Illetve csináltam. Elméleteket gyártottam arra, mikor és milyen körülmények között lesz meg a töltött tök.
Az elmélkedésben arra jutottam, hogy este, relatíve hűvösben csinálom meg a ragut, az uram meg majd belepakolja a tökökbe, ha aktuális lesz.
Ma vált azzá, és nagyon-nagyon finom lett, alig van kedvem írni a jóllakottságtól.
Hozzávalók:
- 3 kicsi tök
- 30 dkg-nyi gomba
- egy marák párolt rizs
- fél kg darált pulyka
- 2 evőkanál vaj
- 1 db lilahagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 paradicsom
- fokhagyma
- kakukkfű
- szurokfű
- őrölt bors
- só
- 6-7 dl tejföl
A vajon sóval megpároltam az apróra vágott hagymát, megpároltam a gombát, rátettem a húst, fehéredésig kavargattam, fűszereztem, majd hozzátettem a lebőrözött, felkockázott paradicsomokat, és felöntöttem -víz helyett- azzal a paradicsomból kicsurgó lével, ami előző nap keletkezett a paradicsom felszeletelése és a bográcsban fővő lecsóba belekerülése közötti időben az edény alján.
Amikor hidegvízbe állítva kihűlt, bekerült a hűtőszekrénybe a rizs mellé.
Ma az uram kivájta a tököket, kicsit megsózta a belsejüket. A forgács egy részét összekeverte a rizzsel és a raguval.
Kevés olajjal kikent egy tepsit, beleszórta a maradék forgácsot, felsorakoztatta a megtöltött tököket, leöntötte tejföllel és betette a sütőbe, hőlégkeverésbe 200 fokra, kb egy órára, amíg szépen megszínesedtek.
Kevés olajjal kikent egy tepsit, beleszórta a maradék forgácsot, felsorakoztatta a megtöltött tököket, leöntötte tejföllel és betette a sütőbe, hőlégkeverésbe 200 fokra, kb egy órára, amíg szépen megszínesedtek.
Hihetetlen illatáradatra értem haza.
Ez az idő nem elég arra, hogy a tök tökéletes puhára süljön, olyan harapós marad. Számunkra így finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése