Emlegettem már itt, hogy az én uram az ünnepeire csirke-curryt kér újra és újra, mondván, hogy arra emlékszik, azt tudja is, hogy micsoda, és hogy néz ki.
Most eljött az ő nyári ünnepe, és nem lévén stílusromboló, újra azt kért. Persze, hogy megcsináltam.
Ezúttal madraszi currys csirkecomb, rizs, indiai vegyes saláta és pirított padlizsán curryval volt a menü.
Gasztrokalandozásaimat Horváth Boldizsárné (tán ez lehet Horváth Rozi lyánkorineve) 1985-ben kiadott Húsz ország konyhája című könyvéből is gyakran merítem. Nagyon szeretem, az utóbbi 15 évben már Magyarországon is kapni a benne lévő hozzávalókat, így gyakran főzök belőle.
Két dolgot azért -a finom ételek megköszönése mellett- felrovok neki. Gyakran ajánl vegetát(!). Elképzelem, hogy brazíliában, Sri Lankán, vagy Elefántcsontparton ezerrel szórják a levesbe, szószba. A másik, hogy ő is köménynek fordítja a római köményt.
Két dolgot azért -a finom ételek megköszönése mellett- felrovok neki. Gyakran ajánl vegetát(!). Elképzelem, hogy brazíliában, Sri Lankán, vagy Elefántcsontparton ezerrel szórják a levesbe, szószba. A másik, hogy ő is köménynek fordítja a római köményt.
Szép sorjában az ételek, először a köretek:
Pirított padlizsán curryval
(ez nem teljesen autentikus, mert én nem bő olajban sütöm a padlizsánt, hanem kevés olajban, wokban pirítom meg)
Tálalás előtt nagyon vékony szeletekre vágjuk a hagymát, hosszában negyedeljük, majd keresztben felszeleteljük a banánt, meghámozzuk és apróra vágjuk a gyömbért, és mindent összekeverünk egy tálban.
Currykhez való klasszikus uborka köret:
Most pedig a főétel:
Madraszi csirke curry
Beletettem a curryt és addig pirítottam, amíg a finom curryillat bejárta a házat (2 perc). Ekkor beletettem a combokat,kavargatva pirítottam kb. 6 percig (itt csalni kellett, mert kezdett leragadni, így kapott egy kortynyi előleget a vízből). Összességében úgy 8-10 perc volt a pirítás.
Ekkor ráöntöttem az összes többi hozzávalót, elkevertem, és betettem a sütőbe 180 fokra, 1 órára.
Másnapra közben csináltam egy kis csirkeparikást. Az érzékenyebb lelkivilágú olvasóktól ezzel búcsúzom mára:
(ez nem teljesen autentikus, mert én nem bő olajban sütöm a padlizsánt, hanem kevés olajban, wokban pirítom meg)
- 2 db közepes padlizsán héjastól, 5 cm-es csíkokra vágva
- 1 csipetnyi kurkuma
- só
- 1 evőkanál olaj a padlizsán sütéséhez
- 1 evőkanál olaj
- 2 db apróra vágott vöröshagyma
- 2 szál zellerlevél apróra vágva
- 2 db hegyes csípőspaprika apróra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 5 cm-nyi fahéjrúd
- 3 szem szegfűszeg
- 1 teáskanál összezúzott mustármag
- 2 ek borecet
- 2 teáskanál cukor
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál currypor
A kurkumával és a sóval összekevert padlizsándarabokat wokban pirosra sütöttem.
A hagymát üvegesre pároltam, a padlizsán és a curry kivételével a többi hozzávalót beletettem az edénybe és puhára pároltam úgy, hogy leve ne maradjon. Hozzátettem a curryt és a padlizsánt, és teljesen szárazra pároltam.
Melegen tartottam a tálalásig.
Indiai vegyes saláta
- 1/2 kg paradicsom
- 2 db vöröshagyma
- 2 banán
- 1 evőkanál friss gyömbér
- 1 db citrom leve
- 3 ek salátaolaj (én olívát használtam)
- 1 teáskanál só
- összevagdalt mentalevelek
Tálalás előtt nagyon vékony szeletekre vágjuk a hagymát, hosszában negyedeljük, majd keresztben felszeleteljük a banánt, meghámozzuk és apróra vágjuk a gyömbért, és mindent összekeverünk egy tálban.
Currykhez való klasszikus uborka köret:
- 1 db vékony szeletekre vágott, enyhén sózott uborka
- 2-3 dkg mazsola
- citromlé
- fél pohár joghurt
Most pedig a főétel:
Madraszi csirke curry
- 2 evőkanál vaj
- 4 db apróra vagdalt vöröshagyma
- 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma
- 3 evőkanál madraszi currypor (én 2 evőkanállalt tettem, a harmadik mangós curry volt, de mindegy milyen, "sima" is jó)
- 6 db lebőrözött csirkecomb
- 50 dkg hámozott, apróra vagdalt paradicsom
- valamilyen csípőspaprika (én szárítottat használtam, hogy ne lecsósodjon el az íze) összevagdalva
- só
- 3 dl forróvíz
- 2 dl tej, vagy tejszín
- 10 dkg kókuszreszelék (Itt azért el kell mondani, hogy kókusztejet ír a recept, de csinálni lusta voltam, vásárolni nem voltunk, mert elromlott az autó, így meg több lett a szaftja)
Beletettem a curryt és addig pirítottam, amíg a finom curryillat bejárta a házat (2 perc). Ekkor beletettem a combokat,kavargatva pirítottam kb. 6 percig (itt csalni kellett, mert kezdett leragadni, így kapott egy kortynyi előleget a vízből). Összességében úgy 8-10 perc volt a pirítás.
Ekkor ráöntöttem az összes többi hozzávalót, elkevertem, és betettem a sütőbe 180 fokra, 1 órára.
Másnapra közben csináltam egy kis csirkeparikást. Az érzékenyebb lelkivilágú olvasóktól ezzel búcsúzom mára:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése