Translate

2013. május 5., vasárnap

Szülinapi csokoládés grillázstorta

A Finom Házisütemények Facebook csoportban Isteni szelet néven jegyzett be egy receptet Kutasi Hedvig. Annyira megtetszett a csokis, krémes, diós süti, hogy nyomban el is határoztam, ez lesz a hétvégi süteményünk, tavasz ide, vagy oda.
Aztán eszembe jutott, hogy szülinapi tortát kell gyártanom, hiszen  Lőrincünk  kedden volt  23 éves, és a közös családi ebédet vasárnap tartjuk.
Mivel az ünnepeltnek nem volt semmi elhatározása torta ügyben, így kifundáltam, hogy megszülinapitortásítom az általam áhított sütit, Lőrincnek. :)

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg sötét kakaópor
  • 6 g sütőpor
 A krémhez:
  •  3 dl tej
  •  3 evőkanál liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál rum
A grillázshoz:
  • 1 marék dió
  • kb. 10 dkg kristálycukor
A tetejére:
  • 5 dkg étcsokoládé forgács
Elkészítés:

A tojásfehérjéből és a kristálycukorból stabil habot verünk.
A tojássárgákat habosra keverjük a kristálycukorral (én a robotgép legnagyobb fokozatán 5 percig habverőztem). A lisztet, kakaóport, darált diót és a sütőport összevegyítjük.
A tojáshabot és a lisztes keveréket felváltva, kis adagokban  hozzákeverjük a tojássárgás-cukros krémhez.
E kész masszát egy 24 cm átmérőjű átmérőjű, kapcsos tortaformában megsütjük.
180 fokon 25 perc múlva lett sikeres a tűpróba.

A krémhez összefőzzük a lisztet a tejjel és kihűtjük. Habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd összekeverjük a két anyagot. Beleszórjuk a darált diót, beleöntjük a rumot, és addig folytatjuk a keverést, amíg homogén krémmé válik.
Végül belekeverjük az  összezúzott  grillázst.
Itt a blogban,  már talán háromszor is leírtam, de ismétlés a tudás anyja: egy tapadásgátlós lábasban egy maréknyi dióbelet szétterítünk. Megszórjuk kristálycukorral, és addig hevítjük kavargatás nélkül, amíg a cukor megkaramellázódik. Ez az idő épp elég arra, hogy a dió is megpiruljon. Ha kész, egy sütőpapírral letakart vágódeszkán szétterítjük és megvárjuk, amíg kihűl. Akkor darabokra tördeljük és mozsárban, vagy aprítógépben összezúzzuk.

A tortát kettévágjuk és megtöltjük, majd kívülről is bevonjuk a krémmel. A tetejét megszórjuk  konyhakéssel gyalult csokoládéforgácsokkal.


Sajnos nem tudok elegáns tortát csinálni, de ennek az íze kárpótolt a kinézete miatt:





Végezetül, a szülinapos háta. Nem akarom az arcát mutogatni, mert nem beszéltük meg előre. :)



Nincsenek megjegyzések: