Translate

2013. április 1., hétfő

Húsvét vegafronton: második felvonás, avagy szójasonka továbbfejlesztve, sajttekercs újraélesztve

A minap leírtak alapján elkezdtem a szójasonka készítését, miután kiolvasztottam egy adag szalámi fűszerezésű gabonakolbászt (kb. 15 cm-nyi).

Elgondolásom szerint a gabonakolbász túl lazává teszi az eredeti anyagszerkezetet, így egy külön kupac sajtot reszeltem még, és egy plusz kanál keményítőt készítettem elő.

Az eredeti recept szerint elkészítettem a szokásos cuccot, majd kivettem kb. az egyharmadát, amihez hozzágyúrtam a plusz keményítőt és a sajtokat.

Megformáztam a két hengert, becsomagoltam a szétvágott sütőzacskókba.

Korábban mindig küszködtem a végek elkötözésével, most egyszerűen a sütőzacskók eredeti lezáróját használtam. Teljesen jól tartott, a végeredmény szép és finom lett.


Miközben bíbelődtem a "sonkakészítéssel", eszembe jutott, hogy úgy húsz évvel ezelőtt gyakran készítettem edámi sajtból tekercseket, csak valahogy elmaradt az idők során.

A kincsesdobozomból előbányásztam Andris unokaöcsém akkori leírását, és szétnéztem, van-e itthon, ami szükséges hozzá. Majdnem minden volt, kivéve kockasajtot. Gondoltam, tömlős tejszínes krémsajttal helyettesítem. Nem lett olyan merev a tartása, de azért szépen szeletelhetővé vált.

A sajttekercs hozzávalói:
  • 40 dkg-nyi edámi sajt
  • 20 dkg tejszínes krémsajt (én egy natúrt és egy füstölt ízűt használtam)
  • 5 dkg-nyi vaj
  • egy fej lilahagyma
  • pár szem ecetes uborka
  • frissen őrölt bors
  • fokhagymagranulátum
  • kevés só
Egy lábasban vizet forralok. Amikor forr, belehelyezem a sajtot (kb. egy ujjnyira lepje el a víz, hogy egyenletesen melegedjen) és várok, amíg a melegtől átpuhul. Ez pár percet vesz igénybe.

Egy szűrőlapát segítségével kiemelem egy deszkára (én egyszerűen a konyhapulton csináltam), és egy sodrófával téglalap formájúra nyújtom. Ha nem lett elég puha, vagy szétszakadt, akkor vissza kell tenni a vízbe, újra megmelegíteni. Így, kb. 20 év kihagyás után nekem második nekifutásra sikerült, majdnem egyenletes lett a széle is, alig kellett levágni belőle.

Ezt megelőzően ránézésre 5 dkg-nyi vajat, a sajtokat és a fűszereket habverővel elkevertem. Egy fakanállal közévegyítettem az apró kockákra vágott hagymát és uborkát. 
A keletkezett masszát rákentem a sajtlapra, majd jó szorosan feltekertem. 

Mire mindezzel kész lettem, lehűlt annyira a sajt, hogy beletekerhettem egy nagy frissentartó fólia lapba, majd betettem a hűtőbe. Másnapra szépre és jóízűre dermedt.

Íme, a húsvéti vegatál:





2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nem lehet könnyű ennyi különböző igénynek eleget tenni, vegamódra Húsvétot varázsolni az asztalra.
Én azért - remélem nem haragszol - maradok az igazi sonkánál.
Kellemes Húsvétot!

Márti írta...

Persze, hogy nem haragszom, és én is maradok az igazi sonkánál! :)