Translate

2013. április 1., hétfő

Anyósom "tótsüteménye" liszttel és liszt nélkül

A mai monstre blogírás következő állomása, az évek hosszú során az ünnepi süteményeink biztos tagjává vált, anyósomtól tanult, általa tótsüteményként számontartott, ízes, szép, sárga tetejű, diós kavarttészta.

Az eredeti recept hozzávalói:
  • 20 dkg liszt
  • 27 dkg kristálycukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 citrom héja és leve
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg darált dióbél
  • 6 db tojás szétválasztva
  • 30 dkg porcukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
A vajat és a kristálycukrot habosra keverjük, belereszeljük a citromhéjat, majd beleöntjük a citromlevet. 
A diót, a lisztet és a sütőport összevegyítjük, majd elkeverjük a nedves anyaggal, végül apránként, kézi habverővel hozzáadagoljuk a keményre vert tojáshabot.

220 fokra előmelegített sütőben 5 percig, majd 160 fokra mérsékelt hőfokon még 15-20 percig (tűpróba) sütjük, mint a piskótát.
A tepsi mérete: 35 cm x 24 cm, szerintem ebben optimális a megsült tészta magassága.

Közben egy kis kézi habverővel homogén masszává keverjük a tojássárgákat és a porcukrot.

A megsült tésztát kivesszük a sütőből, és a cukor-tojás masszát azonnal a tetejére simítjuk.

Hűvös helyen tartjuk (mi a kamrapolcon szoktuk, nyitott ablaknál) legalább egy éjszakán át, amíg a massza a tetejére szárad.

Másnap szeletelhető. Érdemes a kést forró vízbe mártogatni közben, hogy ne törjön a máz.

Az utóbbi időben igyekszem gluténmentesre kísérletezni, amit csak lehet, hogy Legnagyobbunk kedvese, Anti is kedvére való mennyiséget ehessen mindenből.

Ezt is átalakítottuk, úgy, hogy a liszt helyére 
  • 10 dkg lenmag
  • 10 dkg kókusz
  • 5 dkg hajdina
aprítógépben porrá zúzott egyvelege került.

Az eredeti receptből egy nagyon laza szerkezetű, levegős tészta kerekedik, ebből pedig egy szaftos, nagyon ízes változat. 

A fogyási gyorsasági ráta arra mutat, hogy érdemes a jövőben egy adagot így, egy adagot úgy készíteni.

Ilyen lett:

2 megjegyzés:

Hankka írta...

Őt választottam a blogkóstolóra - a hagyományos verzióját -, és nagyon fincsi lett! :) Köszönöm a receptet! :)

Márti írta...

Cska most vettem észre, hogy írtál! Nagyon örülök neki és igazán nagyon szép lett! :)