A mai monstre blogírás következő állomása, az évek hosszú során az ünnepi süteményeink biztos tagjává vált, anyósomtól tanult, általa tótsüteményként számontartott, ízes, szép, sárga tetejű, diós kavarttészta.
Az eredeti recept hozzávalói:
- 20 dkg liszt
- 27 dkg kristálycukor
- 25 dkg vaj
- 1 citrom héja és leve
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg darált dióbél
- 6 db tojás szétválasztva
- 30 dkg porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
A vajat és a kristálycukrot habosra keverjük, belereszeljük a citromhéjat, majd beleöntjük a citromlevet.
A diót, a lisztet és a sütőport összevegyítjük, majd elkeverjük a nedves anyaggal, végül apránként, kézi habverővel hozzáadagoljuk a keményre vert tojáshabot.
220 fokra előmelegített sütőben 5 percig, majd 160 fokra mérsékelt hőfokon még 15-20 percig (tűpróba) sütjük, mint a piskótát.
A tepsi mérete: 35 cm x 24 cm, szerintem ebben optimális a megsült tészta magassága.
Közben egy kis kézi habverővel homogén masszává keverjük a tojássárgákat és a porcukrot.
A megsült tésztát kivesszük a sütőből, és a cukor-tojás masszát azonnal a tetejére simítjuk.
Hűvös helyen tartjuk (mi a kamrapolcon szoktuk, nyitott ablaknál) legalább egy éjszakán át, amíg a massza a tetejére szárad.
Másnap szeletelhető. Érdemes a kést forró vízbe mártogatni közben, hogy ne törjön a máz.
Az utóbbi időben igyekszem gluténmentesre kísérletezni, amit csak lehet, hogy Legnagyobbunk kedvese, Anti is kedvére való mennyiséget ehessen mindenből.
Ezt is átalakítottuk, úgy, hogy a liszt helyére
- 10 dkg lenmag
- 10 dkg kókusz
- 5 dkg hajdina
aprítógépben porrá zúzott egyvelege került.
Az eredeti receptből egy nagyon laza szerkezetű, levegős tészta kerekedik, ebből pedig egy szaftos, nagyon ízes változat.
A fogyási gyorsasági ráta arra mutat, hogy érdemes a jövőben egy adagot így, egy adagot úgy készíteni.
Ilyen lett:
2 megjegyzés:
Őt választottam a blogkóstolóra - a hagyományos verzióját -, és nagyon fincsi lett! :) Köszönöm a receptet! :)
Cska most vettem észre, hogy írtál! Nagyon örülök neki és igazán nagyon szép lett! :)
Megjegyzés küldése