Úgy csináltam, ahogyan Gerecz Gergely Csábító házi sütemények sorozatának 3. kötetében találtam, de nekem még lágy volt a tészta, így változtattam rajta.
Amikor elkészült, és megkóstoltuk, már felállt az agyamban, hogy legközelebb mit csinálok eleve másképp, de erről majd később.
Csípős paprikakrémes keksz
Hozzávalók az eredetihez:
- 1 bögre teljes kiörlésű tönkölyliszt
- fél bögre Graham-liszt
- 1 bögre apró zabpehely
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál só
- 2 db tojás
- fél bögre olaj
- 1 púpos evőkanál erős paprikakrém
- kb. 1 bögre kefír.
Előmelegített sütőben 200 fokon 10 percig sütjük.
Feltehetően azért lett nekem lágyabb, mert egyszerre beletettem az egy bögrényi kefírt, így a lisztekből (szerintem bármilyen lisztből jó, nem kell boltba szaladnia annak, aki nem szokott tönkölylisztet és Graham-lisztet használni), és a zabpehelyből is tettem még hozzá.
Eléggé egysíkú volt az íze a masszának, így őröltem rá borsot, szórtam rá fokhagyma granulátumot, és átgyúrtam.
A kész kekszek nagyon finomak, de nem annyira ropogósak, mint amennyire én szeretném, így ha legközelebb csinálom, feltehetően a kefírt vajjal helyettesítem. A fagyasztóba sem fogom betenni, egyszerűen kigombócozom és ellapogatom, valamint belemártom a ropogósság miatt zabpehelybe, ahogyan az édes kekszet szoktam.
Nagyon jól illik hozzá a zöldfűszeres túrókrém, amit az egyébkénti húsvéti reggelinkhez gyártottam:
Hozzávalók:
- túró/juhtúró/márványsajt opcionálisan, esetleg vegyesen
- tejföl
- friss és/vagy szárított zöldfűszerek, ami épp van itthon
- frissen őrölt bors
- fokhagyma
Ebbe ezúttal borsikafüvet, bazsalikomot, szurokfüvet, kakukkfüvet, petrezselymet és egészen apróra vagdalt újhagymát (szárastól) tettem. Megborsoztam, sóztam, nyomtam bele kevés fokhagymát, belekevertem a fűszereket, és hagytam másnapig összeérni az ízeket. Ma már még finomabb volt.
Koordináták: a körözöttől jobbra lévő másik üvegedényben |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése