Hortobágyi palacsintát csináltam ma ebédre, mivel ismét az a kivételes alkalom volt, hogy megmondták a fiúk, mit szeretnének enni.
Graham-liszttel készült a palacsinta. A fiúknak nagy átmérőjűeket csináltam, egy kicsi serpenyőben pedig sütöttem nyolc darabot Violának. Már csak az volt a kérdés, hogy mivel töltsem meg azokat..
Miközben sültek, felrémlettek előttem az Ezerízű vegetáriánus szakácskönyv (Sarah Brown) képein lévő szebbnél szebb palacsinták.
Gyorsan elővettem a könyvet és találtam benne kettő tölteléket is, ami kedvemre valónak tűnt. Biztos voltam benne, hogy Viola is oda lesz értük.
Az egyik egy paradicsomos-olívabogyós ravioli töltelék, végül inkább csak ötlet lett, én átalakítottam "három paradicsomos" raguvá. A másik egy padlizsánkrém. Épp volt két megsütött padlizsán, mivel a holnapra eltervezett vacsorához reggel előkészítettem a tegnap vett szép cirmos padlizsánokat.
A palacsinta hozzávalói:
- 3 dl tej
- 3 dl szénsavas ásványvíz
- 3 tojás
- 10 dkg finomliszt
- 20 dkg Graham-liszt
- só
- 0,5 dl étolaj
A paradicsomos töltelék hozzávalói:
- 1 fej apróra vagdalt vöröshagyma
- 1 kávéskanálnyi őrölt római kömény (én frissen töröm, mozsárban)
- 3 szem friss , felkockázott paradicsom
- fél marék aszalt paradicsom, apróra vagdalva
- 4-5 evőkanálnyi paradicsompüré
- 10 dkg-nyi fekete olajbogyó
- őrölt bors
- fokhagyma
- só
- kevés olívaolaj
A padlizsános töltelék hozzávalói:
- 2 kisebb, sült padlizsán
- 1 fej apróra vagdalt vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 4 összezúzott fokhagymagerezd
- fél citrom leve
- pici chilipor (én egészen apróra vágtam egy pici darab szárított chilit)
- 1 evőkanál szójaszósz
- 5-6 evőkanálnyi aprított petrezselyemlevél
- 3 evőkanálnyi natúr joghurt
A hagymát és a fokhagymát pár percig együtt pároltam az olívaolajon. A sült padlizsánt késsel összevagdaltam (csak úgy nagyjából), hozzáadtam a hagymákhoz. Rászórtam a chilit, ráöntöttem a szójaszószt, még egyet rottyantottam, majd kikapcsoltam a tüzet. Rányomtam a citromlevet, belekevetem a joghurtot és a petrezselyemzöldet.
Miuán Viola hazaért megkóstolta, azt mondta húúúúúúú, és nem bírta abbahagyni az evést. Megállapodtunk, hogy hétvégén készül még egy adag olívás-paradicsomos cucc, hogy a jövőhét elején spagettivel azt vacsorázhasson.
4 megjegyzés:
Ez egy nagyon jó töltelékötlet! Vasárnap lesz nálunk vega vendég, ki is próbálom.
Egyszer már én is felháborodtam a hortobágyi húsos palacsinta rémuralmán, olyan sok más változat is lehetne még kedvenc...
http://www.pasztortuz.blogspot.hu/2012/05/tronfosztas.html
Remélem, ízlik majd. Holnap készül még nálunk szendvicskrém a paradicsomos töltelék analógján. Sok sült gombát teszek majd bele.
Közben megnéztem a bejegyzésedet. Igen, valóban nagyon finom a hajdinalisztből sütött palacsinta (én az itt leírt recept alapján csinálom, 2 rész hajdina, 1 rész búzaliszt), édesen is, sósan is. Nem tudom, miért idegenkednek az emberek úgy általában véve valamitől, ami ugyan finom, de ők még nem kóstolták.
Remek ötletek! Köszi :)
Megjegyzés küldése