Translate

2013. április 26., péntek

Hortobágyi palacsinta helyett

Hortobágyi palacsintát csináltam ma ebédre, mivel ismét az a kivételes alkalom volt, hogy megmondták a fiúk, mit szeretnének enni.
Graham-liszttel készült a palacsinta. A fiúknak nagy átmérőjűeket csináltam, egy kicsi serpenyőben pedig sütöttem nyolc darabot Violának. Már csak az volt a kérdés, hogy mivel töltsem meg azokat..
Miközben sültek, felrémlettek előttem az Ezerízű vegetáriánus szakácskönyv (Sarah Brown) képein lévő szebbnél szebb palacsinták. 
Gyorsan elővettem a könyvet és találtam  benne kettő tölteléket is, ami kedvemre valónak tűnt. Biztos voltam benne, hogy Viola is oda lesz értük. 

Az egyik egy paradicsomos-olívabogyós ravioli töltelék, végül inkább csak ötlet lett, én átalakítottam "három paradicsomos" raguvá. A másik egy padlizsánkrém. Épp volt két megsütött padlizsán, mivel a holnapra eltervezett vacsorához reggel előkészítettem a tegnap vett szép cirmos padlizsánokat.

A palacsinta hozzávalói:
  • 3 dl tej
  • 3 dl szénsavas ásványvíz
  • 3 tojás 
  • 10 dkg finomliszt
  • 20 dkg Graham-liszt
  • 0,5 dl étolaj
Mindezeket bele szoktam önteni egy turmixgépbe, alaposan összekeverem és kicsit pihenni hagyom, majd tapadásgátlós palacsintasütőben vékony palacsintákat sütök.

A paradicsomos töltelék hozzávalói:
  •  1 fej apróra vagdalt vöröshagyma
  • 1 kávéskanálnyi őrölt római kömény (én frissen töröm, mozsárban)
  • 3 szem friss , felkockázott paradicsom
  • fél marék aszalt paradicsom, apróra vagdalva
  • 4-5 evőkanálnyi paradicsompüré
  • 10 dkg-nyi fekete olajbogyó
  • őrölt bors
  • fokhagyma
  • kevés olívaolaj
A hagymát  és a fokhagymát kevés sóval pároltam az olajon, rászórtam a római köményt. Mikor már jól lehetett érezni a kömény illatát, rátettem az összevágott friss és aszalt paradicsomokat. Tovább pároltam, majd ráöntöttem a paradicsompürét. Amikor jó sűrű lett, ráőröltem színes borsot, és beleszórtam a felkarikázott olajbogyókat, majd még egy picit kavargattam.

A padlizsános töltelék hozzávalói:
  • 2 kisebb, sült padlizsán
  • 1 fej  apróra vagdalt vöröshagyma
  • kevés olívaolaj
  • 4 összezúzott fokhagymagerezd
  • fél citrom leve
  • pici chilipor (én egészen apróra vágtam egy pici darab szárított chilit)
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 5-6 evőkanálnyi aprított petrezselyemlevél
  • 3 evőkanálnyi natúr joghurt
A hagymát és a fokhagymát pár percig együtt pároltam az olívaolajon. A sült padlizsánt késsel összevagdaltam (csak úgy nagyjából), hozzáadtam a hagymákhoz. Rászórtam a chilit, ráöntöttem a szójaszószt, még egyet rottyantottam, majd kikapcsoltam a tüzet. Rányomtam a citromlevet, belekevetem a joghurtot és a petrezselyemzöldet.
Miuán Viola hazaért megkóstolta, azt mondta húúúúúúú, és nem bírta abbahagyni az evést. Megállapodtunk, hogy hétvégén készül még egy adag olívás-paradicsomos cucc, hogy a jövőhét elején spagettivel azt vacsorázhasson.




4 megjegyzés:

PO írta...

Ez egy nagyon jó töltelékötlet! Vasárnap lesz nálunk vega vendég, ki is próbálom.
Egyszer már én is felháborodtam a hortobágyi húsos palacsinta rémuralmán, olyan sok más változat is lehetne még kedvenc...
http://www.pasztortuz.blogspot.hu/2012/05/tronfosztas.html

Márti írta...

Remélem, ízlik majd. Holnap készül még nálunk szendvicskrém a paradicsomos töltelék analógján. Sok sült gombát teszek majd bele.

Márti írta...

Közben megnéztem a bejegyzésedet. Igen, valóban nagyon finom a hajdinalisztből sütött palacsinta (én az itt leírt recept alapján csinálom, 2 rész hajdina, 1 rész búzaliszt), édesen is, sósan is. Nem tudom, miért idegenkednek az emberek úgy általában véve valamitől, ami ugyan finom, de ők még nem kóstolták.

Vicuska írta...

Remek ötletek! Köszi :)