Translate

2025. november 2., vasárnap

Hangolódás karácsonyra

Na, ez nem azt jelenti, hogy már november 2-án eluralkodik rajtam a hangulat, vagy az őrület, ráadásul bízom abban, hogy az utóbbi meg sem jelenik majd, nemhogy leuraljon.
Egyszerűen az történt, hogy 2 hete ettünk Éva nagynénémnél egy sütit, amit azonnal vegánosítanom kellett (ne hagyd abba a recept olvasását, ez egy egyszerű, tojás nélküli kavart tészta, használhatsz olyan tejet, amilyen van, vagy amilyenhez hozzájutsz), majd amikor ettük, azt mondtuk, ez tök jó lenne karácsonykor is, aztán Hémangi Dévi Dasival erról beszélgettünk, tudok-e küldeni valami karácsonyi receptet a 108.hu magazinnak, és akkor tudtam, hogy ezt fel kell öltöztetnem karácsonyi ruhába.

Ilyen lett:



Tudom, hogy karácsonyt emlegetve nem illendő ilyen szavakat használni, de baromira finom. Talán már máskor is írtam, hogy mi nem csináljuk túl édesre a süteméneket, nem kell, hogy az édes íz domináljon, épp elég a desszert jelleg.

Hozzávalók (a tepsi mérete24,5x37 cm)
száraz anyagok:
  • 30 dkg liszt (én 9 dkg fehéret, 2 dkg barna rizslisztet és 19 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztet használtam, de te használd nyugodtan a sajátodat)
  • 10 dkg darált dió
  • 25 dkg cukornak megfelelő mennyiségű édesítőszer (az enyém 1:4)
  • 12 g sütőpor
  • egy csipetnyi só
  • 2 evőkanálnyi szemes mák
  • 1 kezeletlen héjú citrom lereszelt héja
  • 2 teáskanál fahéj
nedves anyagok:
  • 4 dl tej (mandulatejet használtam)
  • 90 ml olaj (repceolajat használtam)
  • 3 evőkanálnyi citromlé
a krém:
  • 8 evőkanálnyi barnarizsliszt (ez kb. 2 csomag pudingpornak felel meg, de használhatsz keményítőt is)
  • 6 dl-nyi tej (mandulatejet használtam)
  • 6 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (1:4)
  • vanília 
  • 20 dkg vegán margarin (Eleplantot használtam)
a tészta és a krém közé 3 db alma
a tetejére: 2-3 dkg (pirított) dió összevagdalva és egy fél gránátalma magjai

Legelőször a sütőt (aló-felső sütés) kapcsoltam be 180 fokra), aztán a tepsit kibéleltem sütőpapírral.

Második lépésként kikevertem a tejet, a lisztet, az édesítőt és beletettem a vaníliát (2 kis rúddarabot széthasgatva, de persze jó az aroma is), sűrű péppé főztem, majd kitettem az udvarra hűlni.

Ezt követően megpucoltam, felszeleteltem az almát és kiraktam vele a tepsit. 

A sütihez a szárazanyagokat összekevertem egy tálban, beleöntötttem a nedves anyagokat és egy "kavarószerszámmal" (egy 3 ágú, nagyobb méretű tálalóvillát használtam, de egy fakanál is megteszi), majd a masszát beleöntöttem a tepsibe és elegyengettem. Kb. 20 perc alatt sütöttem meg (tűpróba), majd kihűtöttem.

Amikor kihűlt a lisztes massza, a margarint egy motoros habverővel kikevertem, aztán beletettem a tálba a pépet is, és alaposan elkevertem.

Ezután rákentem a tésztára, elegyengettem és a tetejére szórtam a diót, meg a magokat.

Aztán képesek voltunk este 9-kor enni belőle... Főleg én, aki egyébként is hatszázmázsa vagyok... 

A fázisfotók:








2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon mutatós és nagyon finom lehet!

Márti írta...

örülök, hogy tetszik, és tényleg nagyon finom is