Translate

2025. november 7., péntek

Sütőtökkrémleves

Tudvalévő, hogy ritkán főzök receptek alapján, a korábban itt megjelenített sütőtökkrémlevesek is saját kitalációk.. Ez a leves a ritka kivétel, mivel a SK leírása alapján készült, és bizony nem bántam meg, hogy rászántam magam.

Nem fogok pontos mennyiségeket írni, mert bizony sem a Panoráma Ökokertből származó tök és édeskrumpli tömegét nem mértem meg, és azt sem számoltam, hogy 6, vagy 8 zsályalevelet tettem bele, és a végén azt is elfelejtettem, hogy 3, vagy 4 cikk fokhagymát zúztam-vagdaltam össze. Egyet viszont elárulok: a tök a tavalyi kosarakból származik, nyáron még teljesen jó állapotban volt, de már nem akartuk tovább tárolni a pincében, így akkor megsütöttük és lefagyasztottuk.

Tehát, 8-9 adagnyi leveshez használtam:

  • a fej apróra vágott hagymát
  • 5 dkg-nyi (vegán) margarint
  • összezúzott fokhagymát
  • kurkumát
  • sót
  • fűszerpaprikát
  • kb. 6 szelet sült tököt
  • 2 db felszeletelt édeskrumplit
  • 2 evőkanálnyi szárított, őrölt leveszöldséget
  • néhány összevagdalt zsályalevelet
  • 25 dkg natúr gesztenyemasszát
  • fél maréknyi  pirított tökmagot
A margarinin sóval pároltam a hagymákat, majd rászórtam a fűszereket, és a zöldségkeveréket, felöntöttem vízzel, beletettem az édeskrumplit, főztem, amikor majdnem teljesen puha volt, beletettem, a tököt, meg a gesztenyét. Alaposan összeforraltam, elturmixoltam, vízzel még egy kicsit hígítottam, hogy krémleves állagú legyen.

Közben egy tapadásgátlós serpenyőben megpirítottam a tökmagot, amit evés előtt a leves tetejére szórtunk.
Karácsonykor ünnepiesebb lasz, ha szórok rá felkockázott sült gesztenyét is.

Ha főzés előtt sütöd a tököt, akkor sem nagy "ügy" ez a leves, de fagyasztott tökkel csinálni kifejezetten gyors és egyszerű. Azt is hozzáteszem, hogy most főzés közben pirítottam a tökmagot, de egybként abból is szoktam többet pirítani, egy üvegben nagyon jól eláll.




Nincsenek megjegyzések: