Ez egy nagyon ízes, finom édesség, nagyon jó lustasági alternatívája az igazi túrógombócnak. Nincs benne cukor (persze, ha ehetsz, használj azt) és zabpehelyből való (de ha a búzadara számodra komfortosabb, akkor használj azt), így rostdús is. Szóval szép is és finom is, ráadásul pár perc alatt elkészül.
Olyan "kis rezgősre" csináltam, én tetszetősebbnek gondoltam a galuskát, de ha kicsit kevesebb vízzel csinálod, akkor masszívabb textúrájú lesz és jól gombócozható.
Használtam hozzá:
- 8 dkg zabpelyhet (mindegy, hogy apró, vagy nagy szemű)
- a zabpehely másfélszeres térfogatának megfelelő mennyiségű vizet
- 25 dkg túrót
- 4 dkg-nyi cukornak megfelelő édesítőszert (1 dkg "negyedannyi" volt)
- 1 citrom lereszelt héját (KEZELETLEN! a gombaölőszert nem lehet lemosni és mérgezi a szervezetünket)
- 1 tk. vaj és 1 tk. olaj keverékén megpirított
- 5 dkg (teljeskiőrlésű) morzsát
A zabpelyhet a vízben megfőztem. Ebbe a megfőtt zabpehelybe belekevertem a túrót, az édesítőszert és a citromhéjat.
Amíg hűlt, megpirítottam a morzsát.
Egy evőkanállal galuskákat vettem ki a túrós masszából és egyenként belehempergettem a morzsába, és - mivel ez most egy laza szerkezetű massza -, egy nagyobb lapos tálra tettem egymás mellé, hogy könnyű legyen átemelni a kistányérokra. Ha kevesebb vízzel csinálod, akkor persze egymásra is rakható, mint a normál gombócok.
Egy evőkanállal galuskákat vettem ki a túrós masszából és egyenként belehempergettem a morzsába, és - mivel ez most egy laza szerkezetű massza -, egy nagyobb lapos tálra tettem egymás mellé, hogy könnyű legyen átemelni a kistányérokra. Ha kevesebb vízzel csinálod, akkor persze egymásra is rakható, mint a normál gombócok.
Köszönöm, ha leírod a kapcsolódó gondolataidat a megjegyzések közé és köszönöm, ha megosztod ezt a receptet. Az a mániám, hogy juttassuk el minél több emberhez: az egészséges, rostdús ételek is lehetnek baromira finomak.
8 megjegyzés:
Jól értem, hogy nem is főzted a galuskákat, mielőtt a morzsába kerültek?
igen jól érted, a főtt zabpehelyhez kevertem a többi hozzávalót, de mindjárt egyértelműsítem :)
Maradt még?😊
igen, még van, ha ebédre jössz, kaphatsz belőle :D
Szia csodás recept köszönöm meddig kell főzni a zabpelyhet?
nagyon hamar megfő, csak annyi idő, amíg a víz elfő róla (mint egy tejbedara)
Nagyon tetszett a recept, kipróbáltam, sajnos nekem betartva a receptet teljesen szétesik a prézliben a “galuska”, most betettem hűtőbe pár órára, bele kevertem kis chia magot, remélem össze fog állni, mer egyébként finom 😊, csak szerintem sokkal kevesebb vízben kellett volna főzzem a zabpelyhet.
nem kell túlfőzni a galuskát, csak épp, mint egy tejbegrízt... mások is jeleztek vissza a fészbukon, ők azt írták, nekik jó lett
az útifűmaghéj biztosan segít, vagy, ha amikor összkeverted és lágynak érzed, tegyél bele plusz őrölt zabpelyhet
írtam a bejegyzésben: "Egy evőkanállal galuskákat vettem ki a túrós masszából és egyenként belehempergettem a morzsába, és - mivel ez most egy laza szerkezetű massza -, egy nagyobb lapos tálra tettem egymás mellé, hogy könnyű legyen átemelni a kistányérokra. Ha kevesebb vízzel csinálod, akkor persze egymásra is rakható, mint a normál gombócok.", ezt vedd figyelembe máskor
Kérlek, jelezz vissza, hogy az útifűmaghéj segített-e.
Megjegyzés küldése