Translate

2020. július 26., vasárnap

Paradicsomleves, mi így is szeretjük

Kisebb perpatvar volt köztünk nemrégiben. Történt ugyanis, hogy kivételesen emlékezett az uram egy ételre (...), ami ízlett neki, és nemtetszését nyilvánította azért, mert még nem került fel a blogra. Attól tartott (sajnos jogosan), hogy hiába "találtam fel" ezt a finom paradicsomlevest, ha majd nem emlékszem rá, nem fogom tudni megfőzni, pedig szívesen enné rendszeresen.

Nos, azóta háromszor is megfőztem már, hogy lássa, kivételesen nem felejtettem e, hogyan csináltam valamit, amit nem szoktunk, ma pedig eljött a napja, hogy végre leírjam ide.

Ha szereted az indiai jellegű ételeket, bátran próbáld ki, ha meg még nem kóstoltad, bátran vágj bele.Hozzáteszem, ne ijedj meg a fekete mustármagtól, meg a lepkeszegmagtól, ha nem jutsz hozzá, ezek nélkül is nagyon finom, a többi fűszer pedig simán meg lehet venni mostanában az élelmiszerboltokba.

Először is megmutatom.






Aztán megmutatom, milyen az, amikor a telefon
beleesik fényképezés közben (ez még a múltkor történt, amikor ezt megelőzően főztem).




Most pedig elmondom, hogyan készül.

Hozzávalók (kb. 6 adagnyi):
  • 2 doboz hámozott, egészes paradicsomkonzerv (jó lehet a darabolt is, csak akkor nem marad ennyire egyben a "betét"
  • 1 teáskanálnyi fehér mustármag
  • 1 teáskanálnyi fekete mustármag
  • 1 teáskanálnyi koriandermag
  • 1 teáskanálnyi lepkeszegmag
  • 1 teáskanálnyi római kömény
  • 2 evőkanálnyi (olíva) olaj
  • kevés (frissen) őrölt bors
  • 1 cikk zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanálnyi só
  • 1 evőkanálnyi currypor (én madras curryt szoktam, mert szeretjük a csípőset)
  • 0,5 evőkanálnyi kurkuma
  • kevés füstölt paprika pehely (el is maradhat)
  • koriander-, vagy petrezselyemlevél
Kibontom a konzerveket, kiveszem belőlük az egész paradicsomokat, melyeket hosszában kettévágok, és vastagabb darabokra szeletelek. 

A túzhelyre teszem a fazekat, felforrósítom és beleteszem az 5 teáskanálnyi fűszert, majd addig kavargatom, amíg szinte már mindegyik szem pattog. Ekkor ráteszem az olajat, és felöntöm a konzerves dobozokban maradt paradicsomléval.

Beleteszem a többi fűszert, felöntöm annyi vízzel, hogy elegendő legyen majd a leves 6 adagra, és lassan forralom.
Időnként megkóstolom, ha már nem "vízízű", beleteszem a paradicsomdarabokat és összeforralom.

Nagyon finom magában is, de ha vegán vagy, tehetsz rá a tányérodban vegán sajtot, ha meg nem vagy vegán, akkor parmezánt és/vagy füstölt sajtot, esetleg kaskavalt, ami finom sós.











Nincsenek megjegyzések: