Nos, bekövetkezett a FB-on keringő "ezt nem neked főztem, hanem a FB-ra, a tied ott van" esete.. Ugyanis az uram érezte az illatokat, meg is kóstoltattam vele a levest, és a végén meglepődött, hogy nem ezt esszük ebédre, bármennyire is ízlett neki... Megértette - azt nem mondom, hogy örült is neki -, hogy a 108.hu magazin kérésére főzök karácsonyi ételt, ezért először le kell fényképeznem és csak utána ehetünk belőle. Aznap nem volt módom a fényképezésre, de tegnap a Bálint nevezetű itthon ebédelt, és jól belakmározott belőle. Biztosított arról, hogy nagyon alkalmas a karácsonyi vegetáriánusleves szerepkörre, na meg végre az apukája is ehette és megegyezett a véleményük.
Ami háziasszonyi szemmel fontos: alig kell hozzá valami, és mindössze 3 fűszerrel intéztem az ízesítést is, tehát éppen jó arra, hogy kevés munkával kerüljön az asztalra finom étel.
Az alaprecept a már többször emlegetett Halász Zoltán könyvből való, a fűszerezés az én kitalációm. Hozzáteszem, normál feketebors, kis szerecsendió, bármi, amit hozzáillőnek találunk és a kezünk ügyében van, jó hozzá, nem kell szaladni a fűszereshez.
Hozzávalók (4-5 személyes adag lett):
- 1-2 evőkanálnyi zsiradék (amilyet szeretsz használni))
- 1 db finomra vágott vöröshagyma
- 1 darabka zeller (egy vastagabb szeletet vágtam)
- 3-4 db sárgarépa
- 2 db petrezselyemgyökér
- 15 dkg-nyi főtt gesztenye
- 1 liter zöldség alaplé
(ha nem érzed úgy, hogy elkárhozol tőle, használj nyugodtan vizet és leveskockát) - 3 szem csillagánizs
- 2 közepes darab szerecsendió virág
- 10 szem szecsuáni bors
- kevés petrezselyemzöld a tetejére
- levesbetétnek pedig pirított kenyérdarabkák
A zsiradékon puhára pároltam a hagymát, egy kevés sóval, hogy az általa kivont víztől párolódjon és ne piruljon.
Második lépésként a feldarabolt zöldségeket is beletettem, jól átforrósítottam, és felöntöttem 1 liter zöldséglével, majd beletettem a főtt gesztenyét is.
Egy fűszerlabdába betettem a fűszereket és belepottyantottam a fazékba.
Szép lassan forraltam, amíg a zöldségek megpuhultak. Ekkor kivettem a fűszerlabdát és összeturmixoltam a levest.
Teljes kiőrlésű tönkölykenyeret pirítottam és csillag alakú kiszúróval csinos levesbetéteket gyártottam a szeletekből (a hulladék jó lesz morzsának, természetesen nem dobom ki).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése