A minap, egy FB csoportban valaki megmutatta ezt az ételt, aztán egy másik valaki azt írta, hogy kipróbálta, de nem lett jó a gnocchi állaga. Azóta tervezgettem, hogy én is kipróbálom, mert egyébként nagyon szimpatikus dolog, úgyhogy muszáj sikerülnie. Úgy is lett. Persze, fehér liszttel és "normál" krumplivak is tökéletes, nem fontos azokat használni, amit én írok. Így alacsonyabb a szénhidráttartalma, és lassúbb a felszívódása, de szerencsére erre nem mindenkinek kell odafigyelnie.
tudom, nagyon zajos a kép, de a fényviszonyok is rosszak voltak és a vaj is rásegít a csillogásra, viszont zajmentesíteni sem kedvem, sem időm |
A hozzávalókkal olyanformán bajban vagyok, hogy nem mértem meg az édeskrumplik tömegét, így csak a nagyságukat tudom meghatározni. Lényeges, hogy annyi lisztet kell hozzá tenni, hogy könnyen gyúrható legyen, a lisztes kezünkhöz már ne ragadjon oda.
Tehát, a hozzávalók:
Tehát, a hozzávalók:
a nudlikhoz
- 2 kisebb édeskrumpli (batáta)
- 3 evőkanálnyi zabliszt
- 3 evőkanálnyi teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
- só
amártáshoz (vagy mi is ez...)
A felkarikázott édeskrumplit forrásban lévő sós vízbe tettem, puhára főztem (pár perc), leszűrtem, összetörtem, hagytam addig hűlni, amíg már a kezem elbírta a meleget, és liszttel összegyúrtam.
- 40 dkg-nyi gomba
- 10 dkg spenót
- 1 evőkanálnyi vaj
- bors
- só
- 2 cikk fokhagyma
- kb. 1,5 dl tejszín
a tetejére
- parmezán és/vagy
- vörös cheddar, vagy bármilyen reszelhető sajt
Azzal kezdtem, hogy a felszeletelt gombát vajon megpirítottam, tettem rá sót, rászórtam a spenótot, összekevertem, rányomtam a fokhagymát, ráőröltem a borsot, összepároltam és félretettem.
A felkarikázott édeskrumplit forrásban lévő sós vízbe tettem, puhára főztem (pár perc), leszűrtem, összetörtem, hagytam addig hűlni, amíg már a kezem elbírta a meleget, és liszttel összegyúrtam.
Ezt követően 4 hengert formáztam a tésztából, amiket kb. 1 cm széles darabokra vágtam, kicsit megsodortam, majd egy villával lelapítottam.
Közben felforraltam a vizet, sóztam, és két részletben kifőztem a nudlikat.
Amíg a víz felforrt, addig felforrósítottam a mártást is, felöntöttem a tejszínnel, és összeforraltam (nem írom le többször azt, hogy forr...), majd még egy pici vajat tettem bele, és jól elkevertem.
Amíg a víz felforrt, addig felforrósítottam a mártást is, felöntöttem a tejszínnel, és összeforraltam (nem írom le többször azt, hogy forr...), majd még egy pici vajat tettem bele, és jól elkevertem.
A mártásba szedtem a nudlikat, jól összekevertem, és reszelt cheddarral, meg reszelt parmezánnal ettük (én szeretem együtt a kettőt, akkor is, ha nem illik...).
Kérlek, oszd meg, ha tetszett, amit láttál!
4 megjegyzés:
Ennél jobbkor nem is oszthattad volna meg ezt a finomságot. :) Nagyon tetszik, és mivel a férjem nem fogyaszt sem krumplit, sem pedig fehér finom lisztet, pont kapóra jön a recept. Nem beszélve arról, hogy már hetek óta csak gombás ételt enne, és én már nem tudom, hogy mit készítsek. Biztos elkészítem. Köszönöm! :)
remélem, nektek is ízlik majd! :)
Batata nudli
Kedves Mårti! En egy romån magyar asszonytol tanultam a következöt.
Ha 1 kg fött krumplibol csinålunk: gombocot
vagy nudlit, tegyunk a tesztåhoz 1dl
grizt is.Ugyan ez vonatkozik a batåtåra
Is. GYönyöru ållagu tesztåt kapunk amit
Ha kifözunk stabil lessz is mås.
A fözött tesztåhoz jobb grizt hasznålni
mint zabpelyhet. JO kiserletezest!
Udvözöl Margit /Malmöböl/
Kedves Margit! Én is üdvözöllek, de el kell mondjam, nem értem, mi motiválta a hozzászólásodat...
Megjegyzés küldése