Az én hősőm. Nem csak a Szent György-hegyet tudja legyőzni, hanem a cseresznyefákat is....Ezzel akartam kezdeni ezt a bejegyzést, merthogy ő szedte a cseresznyét kedves ismerősünk, Estell kertjében. Most viszont különös aktualitása van annak, hogy leírjam, nem csak ezért a hősöm. Én, mint a háziasszonyok ellenpéldája, még a mosógépünket sem tudom jól kezelni, ő meg persze azt is tudja. Mint szinte mindig, a ritka alkalmakkor, amikor én használom, megint elnyomtam az előbb valamit a mosógépen a kikapcsolás helyett, amit nem felejt el már jó ideje, hiába húztam ki a villásdugót az áramból. Így ő, a HŐS oldja majd meg ezt is, nem csak a cseresznye szedést....
Az uram meg nem pocakos ám, csak nem akart leesni a kőről! :D |
Visszatérve: évek óta készültünk Estellel, hogy megismerjük egymást személyesen is (egy, a FB-on működő gasztrocsoportból lettünk virtuális ismerősök). Végre a múlt héten sikerült, és nagyon-nagyon jó érzésem van azóta. Ő fogalmazta meg, hogy olyan, mintha mindig is ismertük volna egymást, és persze mi pont ugyanezt éreztük. Érdemes elgondolkodni azon, valóban negatívan hat-e az internet az emberi kapcsolatokra...
Szóval, ott ültünk Estell gyönyörű kertjében, és ő felajánlotta, hogy szedjünk a még fán lévő cseresznyéjéből. Először dugig ettük belőle magunkat, a maradékból pedig lekvárt főztem. A kedvencünket, ami citromos és karamellás.
Hozzávalók:
- 1,5 kg kimagozott cseresznye
- 6 evőkanál barnacukor (persze, használhatsz fehéret)
- 1 db kezeletlen héjú citrom
- 3 rúd fahéj
- 1 rúd vanília kikapart belseje (persze, 1 zacskó vaníliás cukorral is finom)
- 1 zacskó 3:1 pektin alapú lekvársűrítő
Egy alaposan kisúrolt lábasba beletettem a cukrot, és takarék lángon megolvasztottam, úgy, hogy közben nem kevergettem. Amikor már egyenletesen megolvadt, felvettem a lángot és karamellizálódásig hevítettem. (Ezzel a technikával biztosan nem ég meg.)
A karamellizált cukorra ráöntöttem a cseresznyét, közé szórtam a fahéj rudakat (az egyikből egy keveset reszeltem is bele), a vaníliát, a citrom felét felkarikázva, cikkekre vágva, és a másik felének a héját belereszeltem.
Felforraltam, beleszórtam a sűrítőt, és kb. 8 percig főztem, amíg nagyjából elfőtte a levét.
Közben az előre kimosott üvegeket meleg vízbe állítottam, a megfőtt lekvárt belemeregettem, dupla fóliát gumiztam rájuk, aztán a fedeleket is rájuk csavartam, és kb. 5 percre fejre állítottam. Ezután egy nagy tálat kibéleltem plédekkel, belecsomagoltam az üvegeket, és másnapig úgy hagytam.
Szép lett és nagyon finom.
Érdemes kipróbálni, akár mandula ízzel, akár "csak úgy".
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése