Hozzávalók:
a raguhoz
- 1 db vöröshagyma
- 1 db (piros húsú) paprika
- 1 db kisebb csípőspaprika (persze, nem mindenki szereti, ha csípős)
- 1 cikk fokhagyma
- 1 kicsi babérlevél
- őrölt bors
- 2 db közepes méretű paradicsom
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 doboz vörösbab
- 1 doboz kukorica
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 6 dl szénsavas ásványvíz
- 30 dkg kukoricaliszt
- csipetnyi só
- 1 evőkanálnyi étolaj
- fél bögre zabpehely
- sajt (bármilyen, ez füredi trappista volt)
Legelőször a zabpelyhet öntöttem le annyi langyos vízzel, ami éppen ellepte. Vártam pár percet, amíg eltűnt a víz, és pépes lett a zabpehely. Ezt használtam tojás helyett.
A turmixgép kannájába belepakoltam az összes palacsintaalkatrészt, simára kevertem, és hagytam állni, amíg elkészült a ragu.
A raguhoz a hagymát és a paprikákat vékonyra szeleteltem, beletettem a felforrósított olívaolajba a babérlevéllel együtt, és megsóztam. Párszor átkavartam, majd amikor színesedni kezdett, hozzákevertem a zúzott fokhagymát, ráőröltem a borsot. Természetesen mindez szebb, ha kápiából, vagy kaliforniai paprikából készül, de hirtelen jött a főzési ötlet, és csak ez a lecsópaprika volt itthon. Az ízén nem rontott, én úgy gondolom. Sőt, a többiek is úgy gondolják.
Amíg a hagyma-paprika párolódott, lehúztam a paradicsomok bőrét, és kettévágva vékonyra felszeleteltem mindkettőt.
Erősre állítottam a lángot, és a paradicsomokat is beletettem a serpenyőbe.
Így nem volt ideje különösebben levet ereszteni. Párszor jól átforgattam
-közben szagoltam az isteni illatot-, aztán ráöntöttem a sűrített
paradicsomot, beleöntöttem a leszűrt konzerveket, és összeforraltam.
(Kis kitérő: ugye, emlékeztek még erre?)
A masszából 14 cm az átmérőjű palacsintákat sütöttem úgy, hogy egy szilikon ecsettel minimális mennyiségű olajat kentem mindegyik alá. A kukoricalisztben nincs gliadin, mint a búzalisztban, ezért nem rugalmas. A pici olaj, és a gyors átfordítás és a kis átmérő is segít abban, hogy ne törjön el.
Minden palacsintába 3 evőkanál ragu került (amibe nem jutott, abba csak sajtot tetem). Kettéhajtva, a nyílásokkal felfelé beleálligattam egy sütőedénybe, és megszórtam reszelt sajttal.
180 fokos sütőben addig sütöttem, amíg a sajt ráolvadt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése